Δεκάδες ήταν και σήμερα, Δευτέρα, οι προκλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής που απογειώθηκαν από τρεις αεροπορικές βάσεις. Σε κρίση όμως βρίσκονται και οι σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια.
Περίπου 40 παραβιάσεις κατέγραψαν σήμερα τα ελληνικά ραντάρ στο Αιγαίο, από τρία ζεύγη τουρκικών μαχητικών F-16 και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, που πέταξαν εναλλάξ από Ρόδο μέχρι Λήμνο και αντίστροφα.
Η ελληνική αεράμυνα απογείωσε F-16 από Σκύρο, Λάρισα και Καστέλι Κρήτης, τα οποία αναχαίτισαν όλα τα τουρκικά αεροσκάφη.
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν αύριο να κάνουν ναυτική άσκηση με πυρά, σε διεθνή ύδατα, 20 μίλια νότια του Καστελόριζου, ενώ μεθαύριο θα κάνουν ασκήσεις στον Κόλπο του Ξηρού, απέναντι από τη Σαμοθράκη.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στρατού Ξηράς στον Έβρο. Οι δυνάμεις του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού βγήκαν την περασμένη Παρασκευή στους χώρους διασποράς, σε ελάχιστο χρόνο, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση.
Στο μέτωπο με τα Σκόπια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τους διεθνείς οργανισμούς και τους εταίρους για την πρόκληση της FYROM με το χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας». Ο προκλητικός χάρτης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Τορόντο του Καναδά και δείχνει τα σύνορα των Σκοπίων να φτάνουν μέχρι και τη Θεσσαλία!
Σοβαρή κρίση υπάρχει όμως και στις σχέσεις Σερβίας-FYROM, με το Βελιγράδι να ανακαλεί τους διπλωμάτες της από τα Σκόπια. Αιτία, όπως φαίνεται, είναι ότι τα Σκόπια υποστηρίζουν την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς όπως η INTERPOL και η UNESCO, κάτι με το οποίο αντιδρά έντονα η Σερβία που δεν θέλει ανεξάρτητο το Κόσσοβο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.