Κινδυνεύουμε από τζιχαντιστές! Μπορεί να υπάρχει δίπλα μας ένας τρελός ιμάμης - Πως μπορούμε να τους καταλάβουμε;

Δείτε τι είπε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος στο Star

Τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Δευτέρας, ο  καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκαναν άνθρωποι που γνώριζαν τον μακελάρη της Βαρκελώνης, λέγοντας ότι ήταν ένα καλό και ήσυχο παιδί που δεν έδινε δικαιώματα, ο καθηγητής εξήγησε πως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά ενός ατόμου. 

Δείτε επίσης: Νεκρός ο οδηγός του βαν της Λας Ράμπλας! Αδιάκοπες οι έρευνες για τα χτυπήματα στην Καταλονία- "Κλειδί" η πόλη Αλκανάρ

Δείτε επίσης: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο μακελάρης της Βαρκελώνης εξαιτίας μιας γυναίκας- Φώναζε "ο Αλλάχ είναι μεγάλος"!

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο άντρας που μαχαίρωσε και σκότωσε ο μακελάρης της Βαρκελώνης για να του πάρει το αμάξι!

«Είναι σύνηθες, φυσιολογικά άτομα να περνούν στην άλλη πλευρά και να ριζοσπαστικοποιούνται. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που φανερώνουν την αλλαγή του ατόμου πχ αρχίζει να προσεύχεται περισσότερο, πηγαίνει πιο συχνά στο τζαμί, αλλάζει τον τρόπο που κουρεύεται  και ντύνεται. Αυτές όμως οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, έτσι είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι κάτι τρέχει», είπε αρχικά ο κ.Συρίγος.

Στο ερώτημα «γιατί δεν μπορούν οι αρχές ενός κράτους δικαίου να αναχαιτίσουν τέτοιες επιθέσεις», ο κ.Συρίγος υποστήριξε ότι τις επιθέσεις που γίνονται με βαν από μοναχικούς λύκους δεν μπορεί καμία αστυνομία του κόσμου να τις σταματήσει. «Όσον αφορά στη μεγάλη επίθεση με φιάλες προπανίου που προετοίμαζαν σε συνεννόηση με άλλα δίκτυα στη Γαλλία και στο Βέλγιο, αυτό είναι... αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο ίδιος. 

Έκανε ειδική αναφορά στα social media και πως αυτά επηρεάζουν τις εξελίξεις «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται συνήθως από ιμάμηδες ή θρησκευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι στα τζαμιά βάζουν τον κόσμο σε αυτή τη λογική.  Το πρώτο βήμα δηλαδή είναι να τους βάλει κάποιος σε αυτό το λούκι μέσα από τo τζαμί και το δεύτερο βήμα είναι τα social media. Αυτός είναι ο λόγος που οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν εδώ και 5-6 χρόνια πάρα πολύ προσεκτικά όλα τα τεμένη στην Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, όπου εμείς εδώ αγνοούμε το θέμα», πρόσθεσε.

«Έχουμε 55-60 τέτοιους παράνομους χώρους προσευχής. Υπάρχει νομικό πλαίσιο για να νομιμοποιηθούν ή να κλείσουν. Εμείς πιστεύουμε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, δεν είμαστε χώρα πρώτης γραμμής κινδύνου όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Ωστόσο, ούτε και η Ισπανία, όπου έγινε το χτύπημα στη Βαρκελώνη  ήταν χώρα πρώτης γραμμής», εξήγησε.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να κλείσουν άμεσα ή να νομιμοποιηθούν οι παράνομοι χώροι προσευχής. «Αρκεί ένας από αυτούς τους 55-60 παράνομους χώρους προσευχής που υπάρχουν στην Ελλάδα να βγάλει έναν τρελό ιμάμη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «το τέμενος  - για το οποίο μιλά η ελληνική κυβέρνηση- είναι ένα άλλο θέμα και σχετίζεται με ορισμένες μεγάλες τελετές».

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top