Δύο αστυνομικοί σε κύκλωμα μπράβων που πουλούσαν προστασία-Έπιασαν τον «Ψηλό» και τον «Μαλλιά»

Μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας - Πρώτη ανάρτηση 08-07-2017 21:03

Λαβράκι έβγαλε η ελληνική αστυνομία, καθώς εξάρθρωσε δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εκβίαζαν και πουλούσαν προστασία σε καταστήματα. Μάλιστα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ μέλη της σπείρας ήταν κυρίως Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 19 άτομα, εκ των οποίων τα 16 είναι ελληνικής καταγωγής, δύο Αλβανοί κι ένας Ουκρανός, ενώ αναζητούνται άλλα 11 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 15 άτομα.

 

Το χρονικό της εξάρθρωση

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που αριθμούσαν 15 μέλη περίπου η καθεμιά και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το έτος 2015.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες οι δύο σπείρες συνεργάζονταν, ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και τις εισπράξεις «προστασίας». Η ταρίφα μάλιστα κυμαινόταν από 200 μέχρι 2.500 ευρώ το μήνα.

Αρχηγικό ρόλο στην πρώτη ομάδα είχε 59χρονος Έλληνας με το ψευδώνυμο «Ψηλός» και στην δεύτερη ομάδα 51χρονος επίσης Έλληνας γνωστός με το ψευδώνυμο «Μαλλιάς».

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών.

Η πρώτη ομάδα παρείχε τις… «υπηρεσίες» της σε καταστήματα στις περιοχές Γκάζι, Κεραμεικού, Βοτανικού, Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Γκύζη, Εξαρχείων, Παγκρατίου, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Κολωνακίου, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης και Περιστερίου και η δεύτερη παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Κεραμικού, Γκάζι, Πατησίων, Κολωνακίου, Μεταξουργείου, Συντάγματος, Γλυφάδας, Ψυρή, Λυκόβρυσης, Π. Φάληρου, Ασπρόπυργου, Κηφισιάς, Άνοιξης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Κυψέλης και Πειραιά.

Πάντως πέρα από την προστασία που πουλούσαν στα καταστήματα οι δύο ομάδες αναλάμβαναν και υποθέσεις διευθέτησης διαφορών μεταξύ τρίτων προσώπων, συνοδείες προσώπων, «παρουσίες» σε αθλητικούς χώρους, πρόκληση σωματικών βλαβών «κατά παραγγελία» κλπ. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες στις οικίες τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πιστόλι διαμετρήματος 6.35 mm με γεμιστήρα,
  • (179) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (3) κυνηγετικές καραμπίνες και (3) μαχαίρια,
  • αλεξίσφαιρο και (2) σιδερογροθιές,
  • μπαστούνι στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ξίφος,
  •  πτυσσόμενο κλομπ και σπρέι πιπεριού,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης 
  • (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • (26) κινητά τηλέφωνα
  • (20) αμπούλες με αναβολικά
  • (3.055,50) ευρώ και (537) δολάρια ΗΠΑ καθώς και
  • ατζέντες και διάφορες έγγραφες σημειώσεις

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτικό, ενώ για τους 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top