ΠΡΟΣΟΧΗ! Να τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τους κινδύνους των σκουπιδιών

Τι συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από σκουπιδια

Με τους σωρούς των σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους σκουπιδιών, τη δυσωδία να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και την κατάσταση να επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών και προτείνει τρόπους στους πολίτες για να προστατευθούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η  εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία,  ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

Σημειώνει δε ότι οι συνθήκες αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφευχθούν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι το βασικότερο μέτρο πρόσληψης είναι η γρήγορη αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.

Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή που ζούμε τις τελευταίες μέρες, που η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται συστήνονται τα εξής:

  • Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
  •  Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων. 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top