Εγκέλαδος ΧΤΥΠΗΣΕ το Ανατολικό Αιγαίο: ΤΡΟΜΟΣ, ΖΗΜΙΕΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Καρέ-καρέ ο εφιάλτης των νησιωτών

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τις 3 και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, κοντά στη Μυτιλήνη. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Χίο, όσο και στα παραλία της Τουρκίας, ακόμη και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές κατοίκων σε δύο χωριά της Λέσβου, στη Βρίσα και το Πλωμάρι, όπου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μια γυναίκα αγνοείται.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ.... 

Το χωριό Βρίσα στη Μυτιλήνη, έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί! Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάτοικοι λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό είναι συγκλονιστικές.Θυμίζουν σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία, όπως μπορείτε να δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ του Star. Όλοι βγήκαν στο δρόμο τρομοκρατημένοι και κοίταζαν τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

«Το 80% του χωριού είναι κατεδαφισμένο. Έχει τραυματίες, έχει εγκλωβισμένους. Δεν μπορείς να περπατήσεις, δεν υπάρχει δρόμος. Έχει κατεδαφιστεί σχεδόν όλο το χωριό. Οι άνθρωποι κάθονται κάτω από ερείπια, δεν υπάρχει άνθρωπος να τους ενημερώνει», είπε κάτοικος του χωριού Βρίσα στο star.gr.

«Απεγκλωβίσανε δυο άτομα, τους πήγανε στο κέντρο υγείας, ένα έχει ήδη φύγει με σπασμένη λεκάνη και τώρα απεγκλωβίζουν μια άλλη γυναίκα από ένα άλλο σπίτι», είπε άλλη κάτοικος στο star.gr.

«Ήταν πάρα πολύ ισχυρός σεισμός, προφανώς ήταν επιφανειακός. Πέσανε πέτρες από παλιά κτίσματα. Μέσα στο σπίτι πέσανε πράγματα και η στάθμη της θάλασσας άλλαξε κάποια στιγμή. Κατέβηκε μέσα στο λιμάνι, σχεδόν στο μηδέν»,  δήλωσε στο Star ο πολιτικός μηχανικός (Πλωμαρίου) Νίκος Αντώνακας.

Πόρτα - πόρτα οι αστυνομικοί και με ντουντούκες στα χέρια ενημέρωσαν τους κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Οι κάτοικοι ψάχνουν ήδη για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται σκηνές στο γήπεδο του χωριού Πολιχνίτου για να περάσουν εκεί το βράδυ οι κάτοικοι.

«Έχουμε πολλές ζημιές, σπίτια, πολλές ζημιές έχουμε, γενικά κτήρια. Ο κόσμος είναι ανάστατος», είπε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πλωμαρίου στο Star.

Με κομμένη την ανάσα, οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν τα δευτερόλεπτα της φρίκης που έζησαν. Σαν να ήσουν επάνω σε καράβι μας είπαν! Μεγάλοι βράχοι έπεσαν στο δρόμο Μελίντας - Πλωμαρίου, στο λιμάνι η στάθμη του νερού ανέβαινε και κατέβαινε σαν φαινόμενο παλίρροιας. Δημιουργήθηκαν υπόγεια ρεύματα και ακόμα και τα ψάρια πηδούσαν από το νερό, είπαν οι κάτοικοι. Ζημιές υπέστησαν και καμπαναριά.

«Περάσαμε μια δύσκολη στιγμή, γιατί ήταν πάρα πολύ δυνατός ο σεισμός... Εγώ αυτό που ένιωσα ήταν ότι ήμουνα μέσα σε ένα καράβι και είχε φουρτούνα και πήγαινε αριστερά δεξιά. Όλα έχουνε σπάσει τα πράγματα, πέσανε όλα κάτω, κουνηθήκαμε πάρα πολύ. Στο λιμάνι μέσα είχε κατεβεί η θάλασσα και ακριβώς έξω από το λιμενοβραχίονα είχε ανεβεί», είπε άλλος κάτοικος του Πλωμαρίου.

Βρίσα, Πλωμάρι, Βατερά, Βασιλικά, Πολίχνιτο υπέστησαν τις πιο σοβαρές ζημιές, ενώ και στην πόλη της Μυτιλήνης έπεσαν σοβάδες και οροφές σπιτιών. Η Χίος ταρακουνήθηκε επίσης, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο.

Την ώρα του σεισμού στη Χίο ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ανέβασε το tweet που ακολουθεί: «Σεισμός τώρα στη Χίο. Μίλαγα με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνούς όταν άρχισαν να πέφτουν πράγματα γύρω του.Ελπίζω να μιλάμε μόνο για υλικές ζημιές».

Τέλος, έχει αναχωρήσει από την Αθήνα κλιμάκιο μηχανικών για να διαπιστωθούν τα προβλήματα σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top