Έρευνα-ΣΟΚ: Η θάλασσα θα καταπιεί γνωστή παραλία της Μυκόνου – Ο Αστέρας Βουλιαγμένης θα γίνει νησί!

Συγκλονιστικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή στην Ελλάδα

Συγκλονιστικές θα είναι οι επιπτώσεις της της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και την οικονομία της, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις. 

Εκείνο που ξεχωρίζει είναι ότι μέχρι το 2065 τα Δέλτα μεγάλων ποταμών της Ελλάδας, όπως του Αξιού, ενδεχομένως να μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.

Και ότι ο Λαιμός της Βουλιαγμένης στην Αττική ενδέχεται να γίνει νησί ενώ δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας είναι πιθανό να εξαφανιστούν. Και μέρος του Ορνού στη Μύκονο να γίνει «υποβρύχιο».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IPCC (2007) μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα κυμανθεί από 20 μέχρι 59 εκατοστά. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια είναι πιο πιθανή μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας από 80 εκατοστά μέχρι και 2 μέτρα ως το τέλος του αιώνα.
Αυτά τα μεγέθη ίσως να ακούγονται μικρά ή αμελητέα, αλλά δεν είναι. Καταγράψαμε τι σημαίνει μια ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές της χώρας σε μερικούς ευανάγνωστους χάρτες. Εδώ βλέπουμε τις επιπτώσεις στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Η νότια παραλία του Ορνού της Μυκόνου εκτιμάται ότι θα «φαγωθεί» από τη θάλασσα πλήρως, ενώ τα νερά θα φτάσουν σε απόσταση 150 μ. από την ακτή κατακλύζοντας δρόμους και κτίρια.

Πώς θα αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας:

•    2,5℃ η κατά μέσο όρο αύξηση της θερμοκρασίας στα μέσα του αιώνα σε σχέση με το διάστημα 1961-1990. 
•    3,8 ℃ η κατά τόπους αύξηση τους θερινούς μήνες
•    15-20 μέρες ετησίως η εκτιμώμενη αύξηση των ημερών με καύσωνα
•    12% η κατά μέσο όρο μείωση των βροχοπτώσεων (κατά 20-30% τους θερινούς μήνες και κατά 10% τους χειμερινούς). 
•    20 έως 50 εκ. μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. 
•    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα
•    Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στην Αττική.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top