Ήταν Έλληνας ο πρώτος Homo Sapiens;

Νέες έρευνες ανατρέπουν τη θεωρία ότι οι πιο στενοί γενετικοί συγγενείς του ανθρώπου βρέθηκαν στην Αφρική

Μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε από την Αφρική. Γερμανική έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα και εκτιμά ότι ξεκίνησε από τα Βαλκάνια, ίσως και από την Ελλάδα.

Ένα απολίθωμα κάτω γνάθου, που βρέθηκε στο Πάρκο Τρίτση την περίοδο της Γερμανικής κατοχής  και ένα απολίθωμα δοντιού που βρέθηκε το 2009  στην Βουλγαρία ανατρέπουν την θεωρία ότι οι πιο στενοί γενετικοί συγγενείς του ανθρώπου βρέθηκαν στην Αφρική. Τα απολιθώματα, όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα, ανήκουν στο ανθρωποειδές που είναι γνωστό με την ονομασία «γκρεκοπίθηκος».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ρίζες των δοντιών του Γκρεκοπίθηκου συμπλέκονται μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου και των μακρινών προγόνων του. Αντίθετα, στους ανθρωποειδείς πιθήκους, οι ρίζες των δοντιών είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες.

Τα ευρήματα αυτά εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο παλιά κι από τα παλαιότερα ευρήματα αφρικανικού προανθρώπου, γνωστού ως «Σαχελάνθρωπος», η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων ετών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top