ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ σημείο το Σαραντάπορο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο-Δεν σωζόταν εύκολα

Η ανάλυση του Παντελή Φραγκούλη στο Star για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας (VIDEO)

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα αίτια της τραγωδίας στην Ελασσόνα, όπου κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χίουι, παρασέρνοντας στο θάνατο 4 έμπειρους χειριστές. Από την τραγωδία γλίτωσε εκ θαύματος η Αρχιλοχίας, Βασιλική Πλεξίδα.

Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν τι πήγε στραβά, ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος ελικοπτέρων και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων εξήγησε ποιες είναι οι πιθανές εκδοχές:

«Αυτό που θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας είναι το εξής. Το ελικόπτερο πετούσε σε μια διατεταγμένη υπηρεσία, κάτω από συνθήκες πτήσεως που στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση και ομίχλη», τονίζοντας ότι:

«Τα ελικόπτερα αυτά και οι χειριστές τους, είναι συνηθισμένοι και εκπαιδευμένοι να πετούν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τα ελικόπτερα αυτά πετούν χαμηλά, κάνουν χαμηλές πτήσεις και οι χειριστές τους ήταν έμπειροι!»

Φταίει το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είναι από το 1969;

Όπως εξήγησε ο Παντελής Φραγκούλης, «καθόλου δεν πρέπει να μας προβληματίσει αυτό. Έχουν πολύ καλή συντήρηση, έχουν πάρα πολλές ώρες πτήσεως, δεν παρουσιάζουν συχνά προβλήματα. Είναι ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού».

Τι μπορεί να πήγε στραβά;

«Το Σαραντάπορο είναι επικίνδυνο σημείο. Γιατί πάντα στο σημείο αυτό ή θα έχει ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται μέσα στο Σαραντάπορο, ή θα έχει ομίχλη, ή θα έχει σύννεφα. Σίγουρα οι χειριστές αυτοί είχαν περάσει άπειρες στιγμές από το συγκεκριμένο σημείο. Μια ανατάραξη που μπορεί να υπήρξε στον αέρα, ένα χαμηλό που θα μπορούσε να κάνει το ελικόπτερο να χάσει απότομα ύψος, θα μπορούσε να το φέρει σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Το ελικόπτερο αυτό δεν ξέρω αν είχε τους δυο κόφτες που λέμε, που έχει για την κοπή των καλωδίων όταν προσκρούεις πάνω σε αυτό, ή αν έπεσε με μια πλάγια μορφή πάνω τους. Αυτό θα το δείξουν οι εμπειρογνώμονες.Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το ελικόπτερο έκοψε καλώδια, και μετά από ένα τέτοιο γεγονός έρχονται δύσκολες καταστάσεις για το πλήρωμα. Δεν σώνεται εύκολα το ελικόπτερο με την ταχύτητα που έχει όταν πέσει πάνω σε καλώδια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο».

ΘΑ «ΜΙΛΗΣΟΥΝ» ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

«Τα συντρίμμια θα δείξουν αν υπήρξε βλάβη στο ελικόπτερο. Θα φανεί αμέσως αν προσέκρουσε πρώτα πάνω στα καλώδια και μετά έπεσε, ή αν πράγματι οι κόφτες δείχνουν ότι έκοψε τα καλώδια. Πολύ σύντομα πιστεύω θα έχουμε τα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων. Ήταν πάντως μια άτυχη στιγμή σε ένα άτυχο σημείο».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top