Το STAR παντού! Με σφυριά και κατσαρόλες έγινε η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ- Ο φτερωτός παπάς της Χίου γίνεται πάλι Viral

Ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η μέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη, όπου ο Κύριος κατέβηκε για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση. 

Ο Χριστός αναστήθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Εάν ο Χριστός το Σάββατο νίκησε το κράτος του θανάτου, την Κυριακή πιστοποιήθηκε σε όλους η Ανάστασή Του, ότι Αυτός είναι ο νικητής του θανάτου και του διαβόλου. Oι δυνατοί κρότοι,... υποδηλώνουν, τη βοή, που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης που σκέπασε τα πάντα. Η γη σείστηκε και ισχυρή βοή συγκλόνισε το σύμπαν.

Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα! Έσπασαν δεκάδες στάμνες 

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας, όπου αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. 

Όταν το ρολόι στον Άγιο Χαράλαμπο σήμανε 10:00 το πρωί, δεκάδες πήλινες στάμνες (μπότια) έσπασαν στο γραφικότερο στενό της πόλης το Σαϊτάν Παζάρ, αλλά και σε όλο το πεζόδρομο του Ιστορικού Κέντρου, συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.

Η μοναδική πρώτη Ανάσταση στη Χίο με τον φοβερό παπά που σκορπίζει δάφνες και γίνεται viral!  

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου. 
«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας Χριστοφόρος Γουρλής και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου. 

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Ναύπλιο: Με σφυριά, κατσαρόλες και κουδούνια υποδέχθηκαν την Πρώτη Ανάσταση στην Ασίνη 

Με εκκωφαντικούς κρότους, χτυπώντας σφυριά, ξύλα, κουδούνια, κατσαρόλες, μπουκάλια ακόμα και μπρίκια, οι πιστοί έστειλαν το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ασίνης του Δήμου Ναυπλιέων.

Ο ιερέας π. Ραφαήλ Βουγιούκας έψαλλε το χαρμόσυνο μήνυμα, και η εκκλησία σείστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι πιστοί που παρακολούθησαν την Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, ενώ οι καμπάνες σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top