Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι μετά τους τρεις σεισμούς στη δυτική Πελοπόννησο

Τι λέει στο star.gr ο Ευθύμης Λέκκας-Πρέπει να μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία;

Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι μετά τους τρεις σεισμούς

Τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη δυτική Πελοπόννησο μέσα σε διάστημα μερικών ωρών.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Πάτρα λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, έγιναν άλλες δυο σεισμικές δονήσεις στη Μεσσηνία και στην Ηλεία, 4 και 4.1 βαθμών αντίστοιχα.

ΦΩΤΟ απο tempo24

Ωστόσο η σεισμική αυτή ακολουθία δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος μας εξήγησε ότι:

Οι τρεις σεισμοί έχουν πολύ μικρό μέγεθος της τάξεως των 4.5,  4,1 και 4 βαθμών. Δεν είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, ούτε σημαίνει ότι έχουμε μια γενική διέγερση στο χώρο της δυτικής Πελοποννήσου. Απλά και μόνο συμπίπτουν χρονικά αυτοί οι σεισμοί. Ούτε ο ένας διήγειρε την άλλη περιοχή και εν συνεχεία την Τρίτη περιοχή. Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ μικροί και δεν μπορούν να διεγείρουν τις άλλες περιοχές. Δηλαδή δεν είναι ικανοί να παρασύρουν άλλες περιοχές που είναι ώριμες για σεισμικότητα

Στην ουσία δηλαδή, οι τρεις δονήσεις είναι «αυτόνομες» και το μόνο τους κοινό είναι ότι συμπίπτουν χρονικά και τίποτα άλλο.

Ο Ευθύμης Λέκκας

Άναφερόμενος στον σεισμό της Πάτρας ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός παρά το γεγονός ότι τα Ρίχτερ δεν ήταν πολλά, ο κος Λέκκας μας εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή «είχαμε να κάνουμε με πολύ επιφανειακό σεισμό στην πόλη της Πάτρας. Οπότε καταλαβαίνετε γι΄αυτό έγινε έντονα αισθητός».

Να αναφέρουμε τέλος, πως η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρακολουθείται συνεχώς από τον ΟΑΣΠ μέσα στο εθνικό δίκτυο «και από ‘κει και πέρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα ή πρόβλημα» κατέληξε ο κος Λέκκας.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top