Γύρη ΕΦΙΑΛΤΗΣ: ΘΕΡΙΖΟΥΝ οι αλλεργίες! Προσοχή στον καιρό - Πως να προστατευτείτε

Ειδικοί μιλούν στο star.gr για το φαινόμενο της Άνοιξης που κάνει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν- Πρώτη Ανάρτηση 31-03-2017 12:00

Η Άνοιξη με τα... πουλάκια και τα ανθισμένα λουλουδάκια είναι για κάποιους η καλύτερη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες είναι ΕΦΙΑΛΤΗΣ! H γύρη των φυτών κάνει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από τρομερά συμπτώματα, οδηγώντας τους σε ιατρεία και φαρμακεία.

 

 

Ειδικά φέτος, η γύρη λένε κάνει «πάρτι»! Στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κάτοικοι, επισκέπτες και τουρίστες βλέπουν ένα κιτρινοπράσινο "πέπλο" να καλύπτει μπαλκόνια, αυλές και αυτοκίνητα.  Αν και οι ειδικοί που παρακολουθούν το φαινόμενο επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να έχουν επίσημα στοιχεία καταγραφής του, λόγω έλλειψης μηχανημάτων, μια ματιά γύρω μας αρκεί για να καταλάβουμε το «τσουνάμι» γύρης!

Τα πάντα εξαιτίας της φαίνονται λερωμένα και σκονισμένα, ενώ σε κάθε σπίτι και γραφείο υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που είτε φτερνίζεται, είτε έχει κατακόκκινα μάτια, είτε γυρνά με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι, καλύπτοντας τη μύτη του και λέγοντας την ατάκα «δεν είμαι άρρωστος, έχω αλλεργία».

Τα συμπτώματα που μας «ΓΥΡ(Η)ΟΦΕΡΝΟΥΝ»

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας, Χρήστο Γρηγορέα, ο οποίος μίλησε στο star.gr, «το 20% με 25% των νέων μέχρι 35 ετών στην Ελλάδα υποφέρει από τις αλλεργίες της Άνοιξης! Με λίγα λόγια, 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει, ενώ μετά τα 40 έτη συνήθως παρουσιάζεται μια πτώση σε συχνότητα εμφάνισης των αλλεργιών της Άνοιξης».

Τα συμπτώματα σύμφωνα με τον κύριο Γρηγορέα, περιλαμβάνουν συνήθως ρινίτιδα, αλλεργικό συνάχι, φτερνίσματα και επιπεφυκίτιδα στα μάτια, ενώ η γύρη προκαλεί ακόμη και άσθμα, με έντονο βήμα, μεγάλη δυσφορία και «βράσιμο» στο στήθος».

Ενήλικες και παιδιά δακρύζουν χωρίς να πονάνε, βήχουν χωρίς να έχουν κρυολόγημα, και φτερνίζονται χωρίς να τους ταλαιπωρεί κάποια ίωση. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτός από χαρτομάντιλα φροντίζουν να έχουν πάντα "καβάτζα" και ειδικά φάρμακα, ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που ενώ έχουν τα συμπτώματα δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει μέχρι να πάνε στο γιατρό!

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε πολύ δουλειά.  Στο ιατρείο έρχονται συνήθως άνθρωποι με κόκκινα μάτια, με δάκρυα και φαγούρα.  Κάποιοι γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία και έρχονται για φαρμακευτική αγωγή και προληπτικές εξετάσεις, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που η αλλεργία τους χτυπά πρώτη φορά την πόρτα και είναι περισσότερο φοβισμένοι, μέχρι να τους πούμε ότι η γύρη φταίει για το πρόβλημα τους», δήλωσε στο star.gr η χειρουργός οφθαλμίατρος, Έλενα Κεφάλα.

Όπως λέει η κυρία Κεφάλα, δεν είναι όλα τα περιστατικά ίδια. Όταν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, τα τεχνητά δάκρυα, μπορούν να απαλύνουν το δράμα του ασθενή, ενώ στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, τα κολλύρια με κορτιζόνη αρχικά και στη συνέχεια τα αντιισταμινικά κολλύρια διευκολύνουν κατά πολύ τη ζωή των αλλεργικών. «Πιο σπάνια εμφανίζονται περιπτώσεις με κερατίτιδα, με φλεγμονή δηλαδή του κερατοειδούς», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας ότι τα συμπτώματα στα αγόρια είναι συνήθως εντονότερα.  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ

Όπως είπε ο αλλεργιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας, Χρήστος Γρηγορέας στο star.gr οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει:

α) να οδηγούν τέτοια εποχή με κλειστό παράθυρο

β) να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μηχανές

γ) να μην κάνουν κηπουρικές εργασίες

δ) να φοράνε πάντα γυαλιά ηλίου- ακόμη και αν δεν έχει πολύ ήλιο!

ε) να πλένονται καλά και συχνά

Η φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τον κύριο Γρηγορέα, βελτιώνει την ζωή των ασθενών. «Υπάρχουν πολλά και καλά φάρμακα. Υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες της Άνοιξης και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι άνθρωποι», τονίζει ο ίδιος.

Τέλος, η ανοσοθεραπεία, δηλαδή ο εμβολιασμός, μπορεί να απαλλάξει από πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες τους αλλεργικούς.

Όσοι υποφέρουν από τη γύρη, καλό είναι να…  αποφεύγουν χώρους που είναι γεμάτοι από φυτά και λουλούδια και να ενημερώνουν το ταίρι τους ότι απαγορεύονται οι ανθοδέσμες την περίοδο της άνοιξης.

Πως οι καιρικές συνθήκες βοηθάνε τη γύρη να ταξιδέψει – Η βροχή σύμμαχος των αλλεργικών!

Μεγάλο ρόλο στην έξαρση του φαινομένου παίζουν οι μετεωρολογικές συνθήκες! Η βροχή κάνει τους αλλεργικούς να αισθάνονται καλύτερα, αντιθέτως ο αέρας τους αποτελειώνει, αφού μεταφέρει την γύρη παντού!

Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις αρχές και στα τέλη Μαρτίου έκαναν κακό, όπως φάνηκε στους ανθρώπους με ευαισθησία στη γύρη! «Σημειώθηκε γρήγορη ανθοφορία νωρίς! Ξεγελάστηκαν τα φυτά και τα δέντρα και άνθισαν νωρίτερα» , είπε στο  star.gr ο γνωστός μετεωρολόγος  Μανώλης Αναδρανιστάκης, δίνοντας παράλληλα καλά νέα για τους αλλεργικούς σε σχέση με τον καιρό.

Όπως είπε ο κύριος Μανώλης Αναδρανιστάκης, την Παρασκευή και το Σάββατο θα φυσάει, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθούν βροχούλες, που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και θα ανακουφίσουν τους αλλεργικούς! 

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top