Το star.gr στα Αναφιώτικα-Ένα θεόσταλτο νησί κουρνιάζει στην «καρδιά» της Αθήνας

Μια κυκλαδίτικη βόλτα στο κέντρο της πόλης /Πρώτη ανάρτηση: 27-03-2017 18:50

Το star.gr στα Αναφιώτικα

Κάτω από την σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης, στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια γειτονιά, ανήμπορη να τιθασεύει την μαγεία της… Τα Αναφιώτικα, προσφέρουν μια χαραμάδα ξεγνοιασιάς στην πρωτεύουσα και σε καθηλώνουν από την πρώτη στιγμή!

Στα στενά δρομάκια των Αναφιώτικων, βρέθηκε με κάμερα 360 μοιρών το star.gr.

 

Οι ανθισμένες αμυγδαλιές αγκαλιάζουν αρμονικά τα ασβεστωμένα σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα ενώ οι μυρωδιές από τις γλάστρες των κατοίκων της, σε ταξιδεύουν σε κάποιο νησί του καταγάλανου Αιγαίου…

 

Σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας, η γειτονιά των Αναφιώτικων, δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

 

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

 

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών.

 

Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων το 2015 υπολογίζονταν στους 65, ανάμεσά τους και 4 παιδιά.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top