ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ εικόνες στο ΣΕΦ! Μπόχα ΠΑΝΤΟΥ

Μπαλάκι οι ευθύνες των αρμοδίων

Στάδιο Ειρήνης Φιλίας και… Απελπισίας! Αυτό σκέφτονται πολλοί πολίτες που βολτάρουν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αθλητικής παράδοσης της χώρας.

Το ΣΕΦ, που το 1991 τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο IAKS (Διεθνής Οργανισμός Κτισμάτων για τον Αθλητισμό και τον Ελεύθερο Χρόνο) μοιάζει σήμερα 26 χρόνια μετά, εγκαταλειμμένο σε πολλά σημεία του.

Εικόνες ντροπής αντικρίζουν οι Πειραιώτες, οι επισκέπτες του Πειραιά και φίλοι του Ολυμπιακού, όταν πάνε να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στο ΣΕΦ ή άλλες εκδηλώσεις.

Σημεία που κάποτε έσφυζαν από ζωή στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, αποτελούν εδώ και καιρό εστίες μόλυνσης. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα 360ο του star.gr. Βρώμικα νερά,  λύματα, και μπόχα…. Για να κάνεις μια βόλτα γύρω από το στάδιο ή να τρέξεις πρέπει να κρατάς τη μύτη σου κλειστή, και φυσικά να μην έχεις μικρά παιδιά μαζί σου, καθώς μια λάθος κίνηση –ειδικά από μωρά- μπορεί να αποβεί μοιραία, και να μετατρέψει έναν περίπατο σε εφιάλτη.

Το ΣΕΦ που θα έπρεπε κανονικά να είναι ένα στάδιο-στολίδι αντάξιο των τεράστιων φόρων που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αφήνεται προς το παρόν στη μοίρα του, με τον Δήμο Πειραιά να υποστηρίζει ότι αν και θα το ήθελε, δεν έχει την ευθύνη για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

Ποιος όμως έχει την ευθύνη για τις θλιβερές εικόνες που βλέπουμε στις φωτογραφίες και το ΒΙΝΤΕΟ;

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την διαχείριση του περιβάλλοντα χώρου του ΣΕΦ την έχουν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ. Η μεν πρώτη είναι υπεύθυνη για τον προαύλιο χώρο, όπου στεγάζονται κάποια γραφεία, και κάποια μικρότερα γηπεδάκια (μπάσκετ και ποδοσφαίρου), ενώ το ΤΑΙΠΕΔ είναι υπεύθυνο για όλο τον υπόλοιπο χώρο, δηλαδή και για το κανάλι-βούρκος!

Πηγές του υπουργείου που μίλησαν στο star.gr, εξήγησαν «αν και διεξήχθησαν παλιότερα κάποιοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, κανένας διαγωνισμός δεν προχώρησε, γι’αυτό και η γενική γραμματεία αθλητισμού προσπαθεί συστηματικά εδώ και ένα χρόνο να ξαναπάρει τον συγκεκριμένο χώρο υπό τον έλεγχο της».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο star.gr ότι «τους τελευταίους μήνες γίνονται συζητήσεις μεταξύ της γενικής γραμματείας αθλητισμού, του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας για το συμμάζεμα και την αξιοποίηση του χώρου». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Απαιτείται χρόνος και χρήματα. Πολιτική βούληση λένε υπάρχει, γι' αυτό και σύντομα, είπαν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου στο star.gr «θα υπάρξει επαναμεταβίβαση του περιβάλλοντα χώρου, στο ΣΕΦ, δηλαδή στην γενική γραμματεία αθλητισμού».

«Μέχρι τότε, στο μεσοδιάστημα θα πέσουν κάποια χρήματα, από αυτά που έχει στην διάθεση του το ΣΕΦ, ώστε μέχρι το καλοκαίρι, η εικόνα γύρω από το ΣΕΦ να αλλάξει προς το καλύτερο για να έχει πρόσβαση ο κόσμος, χωρίς να κινδυνεύει», ξεκαθάρισαν οι ίδιοι κύκλοι στο star.gr και διαβεβαίωσαν ότι «θα υπάρξει συνολική λύση και θα είναι τέτοια που δεν θα κοστίζει στο Δημόσιο».

Λάμπει το κανάλι του ΚΠΙΣΝ - Θαύματα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Κάτι ανάλογο όμως συνέβη πρόσφατα και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όταν συμπτωματικά περνούσε στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.

Το κανάλι του ΚΠΙΣΝ, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου του είχε μετατραπεί σε βάλτο. Το βαθύ γαλάζιο που κάλυπτε την υδάτινη επιφάνειά του είχε γίνει γκρι! Οι επισκέπτες έβλεπαν απορρίμματα, λάσπη, και αποκρουστικά νερά. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, υπήρξε -ευτυχώς- άμεση αντίδραση από τους αρμόδιους, οι οποίοι με ανακοίνωση τους εξήγησαν ότι διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός του καναλιού .

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ «δεδομένου ότι το κανάλι τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο και επιστρέφει στη θάλασσα, δεν επιτρέπεται να γίνει χρήση χλωρίου για τον καθαρισμό. Ως εκ τούτου αναπτύσσεται άλγη, στοιχείο φυσικό στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σε σταθερή βάση υπάρχουν 2 ρομποτικοί μηχανισμοί οι οποίοι και αφαιρούν μέρος της άλγης η οποία αναπτύσσεται στον πυθμένα, ενώ 1-2 φορές τον χρόνο διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός του καναλιού, ο οποίος διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει άδειασμα του καναλιού, καθαρισμό του Καναλιού και εκ νέου γέμισμα. Τον Μάρτιο υλοποιείται στο κανάλι αυτός ο προγραμματισμένος καθαρισμός ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα για τον λόγο αυτό δεν πραγματοποιούνται οι σταθερές δραστηριότητες στο Κανάλι (Ιστιοπλοΐα και Καγιάκ) οι οποίες θα επιστρέψουν τον Απρίλιο».

Ως πότε θα πληρώνουν οι πολίτες;

Και μετά από αυτά, εύλογα οι Έλληνες φορολογούμενοι αναρωτιούνται θα αποκατασταθούν άραγε τα προβλήματα; Θα σεβαστούν τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις οι αρμόδιοι ή θα τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους;

Ο χρόνος θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις και ικανότητες των κυβερνώντων, η ιστορία πάντως δεν μας τιμά... Είναι μεγάλος ο κατάλογος των φιλόδοξων έργων που καταστράφηκαν λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, ή παραμελήθηκαν εγκληματικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την εγκατάλειψη και την ερήμωση των ολυμπιακών ακινήτων που αν και μας στοίχισαν αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ, οι αρμόδιοι τα άφησαν να μετατραπούν σε κτίρια... φαντασμάτων!

Ας ελπίσουμε λοιπόν να σεβαστούν το ΣΕΦ, το ΚΠΙΣΝ και κυρίως τα λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες στο δημόσιο!

Της Άννας Σταματιάδου  (astamatiadou@star.gr)

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top