ΤΡΟΜΟΔΕΜΑΤΑ με...καμουφλάζ!

Στα συστήματα ασφαλείας επικεντρώνονται οι έρευνες

Στο αεροδρόμιο και στα συστήματα ελέγχου των δεμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις έρευνες για την αποστολή των δυο φακέλων με πυρίτιδα που στάλθηκαν στον Σόιμπλε και στο ΔΝΤ. Προσπαθούν να εντοπίσουν γιατί δεν ανιχνεύθηκαν οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και πού υπήρξαν τα κενά και οι παραλείψεις στον έλεγχο.

Η μνήμη του μηχανήματος που πέρασαν οι ύποπτοι φάκελοι στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν ανιχνεύθηκαν. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν γυρίσει τη μνήμη του μηχανήματος στις 14 Μαρτίου, ημερομηνία που πέρασε ο πρώτος φάκελος, με παραλήπτη τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αν εντοπίσουν αυτόν τον φάκελο, θα έχουν βρει την άκρη του νήματος.

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου άφησαν τους  2 φακέλους σε κιβώτια οι δράστες. Επειδή οι παραλήπτες ήταν στο εξωτερικό, τα δέματα πήγαν κατευθείαν στο αεροδρόμιο και όχι στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι. Έγινε ο έλεγχος από το ολοκαίνουριο  μηχάνημα των 130.000 ευρώ με το γερμανικό σύστημα X Ray. Φορτώθηκαν στα αεροπλάνα, χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Ούτε, όμως, στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, που διαθέτουν τα αντίστοιχα μηχανήματα, βρέθηκε κάτι κατά τον έλεγχο.

Οι  αυτοσχέδιοι  εκρηκτικοί μηχανισμοί, που δεν ανιχνεύθηκαν από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, είχαν 31 γραμμάρια πυρίτιδας, έναν πυροκροτητή, μια μπαταρία, ένα καλώδιο και ένα μανταλάκι  που λειτουργεί ως μηχανισμός ανάφλεξης για όποιον ανοίξει τον φάκελο, όπως συνέβη με τον υπάλληλο του ΔΝΤ που άνοιξε τον φάκελο στο Παρίσι.

«Δεν μπορεί να ανιχνευθεί τόσο μικρή ποσότητα πυρίτιδας» ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει στο Ελ. Βενιζέλος τον έλεγχο των δεμάτων.

Αντίθετη άποψη έχουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας,  που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top