Στο αρχείο οι εκβιασμοί από εισπρακτικές-Νόμιμη με τη βούλα της εισαγγελίας η απαίτηση για εξόφληση οφειλόμενων

Γίωξη για πλημμέλημα σε 6 εισπρακτικές

Στο αρχείο οι εκβιασμοί από εισπρακτικές-Νόμιμη με τη βούλα της εισαγγελίας η απαίτηση για εξόφληση οφειλόμενων

Σε πλημμεληματική δίωξη για ένα ήσσονος σημασίας αδίκημα, κατέληξε η 9ετής (!!!) εισαγγελική έρευνα για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών, η οποία δεν αφορά τον τρόπο δράσης τους ή το αντικείμενό τους, αλλά το γεγονός ότι –οι συγκεκριμένες- δεν είχαν δηλωθεί, ως όφειλαν, στο μητρώο Καταναλωτή.

Εν ολίγοις οι εισπρακτικές εφόσον  τηρούν τους κανόνες, νομίμως λειτουργούν και ζητούν τα οφειλόμενα εκ μέρους τραπεζών, νομίμως τηλεφωνούν και αξιώνουν εξόφληση  και νομίμως κατέχουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών των τραπεζών. Μάλιστα το εισαγγελικό πόρισμα επικαλείται και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους η οποία καταλήγει πως «μπορούν να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών». Το ίδιο αφορά και στα δικηγορικά γραφεία με το ίδιο αντικείμενο. Μάλιστα για το γραφείο πασίγνωστου πολιτικού προσώπου που λειτουργούσε με τέτοιο αντικείμενο, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από το 2013.   Η έρευνα αφορούσε 29 εταιρίες και 17 δικηγορικά γραφεία και κατέληξε:

-Στην αρχειοθέτηση για όλες για τα κακουργήματα της  «αντιποίησης δικηγορικού λειτουργήματος» , «απάτης» και «εκβίασης» αφού "δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα». Από τη διατύπωση του πορίσματος της Εισαγγελέος Ευγενίας Μαρούδα, προκύπτει ότι οι εταιρίες αυτές λειτουργούν νομίμως με συμβάσεις με τα τραπεζικά καταστήματα  με βάση σχετικούς νόμους και κανόνες. Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα δηλαδή στο να προβάλλουν αξιώσεις εκ μέρους τραπεζών εφόσον αυτές απορρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι δανειολήπτες με τις τράπεζες.

-Στην αρχειοθέτηση για το αδίκημα της «παράνομης βίας» το οποίο σχετίζεται με την τυχόν ανάρμοστη ή απειλητική συμπεριφορά υπαλλήλων των εισπρακτικών προς τους οφειλέτες. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο κατά αυτό το σκέλος, γιατί το αδίκημα της παράνομης βίας διώκεται μόνο μετά από μήνυση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία κλήθηκαν 100 πολίτες και ερωτήθηκαν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων. Η πλειοψηφία αρνήθηκε  ενώ μια μερίδα κατήγγειλε γενικόλογα γεγονότα τα οποία δεν στοιχειοθετούν το αδίκημα, γι’ αυτό και τέθηκε στο αρχείο.  Το σκέλος της δικογραφίας που τίθεται στο αρχείο υποβλήθηκε προς έγκριση στην εισαγγελία Εφετών.       

ΔΙΩΞΗ 

Κατόπιν αυτών η εισαγγελέας Ευγενία Μαρούδα (που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική που παρέλαβε από τον εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο), άσκησε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος 15 προσώπων. Πρόκειται για εκπροσώπους ή για υπαλλήλους 6 εισπρακτικών εταιρειών και 2 Τραπεζών. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συγκεκριμένες εταιρείες (που είναι θυγατρικές τραπεζών)  δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών. 

Η ΕΡΕΥΝΑ 

 Η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες άρχισε το 2008 μετά από μήνυση του ΔΣΑ, καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι εισπρακτικές εταιρείες που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποστήριξαν ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο, «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να τους τηλεφωνούν μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ότι απαγορεύεται να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός εάν είναι το μόνο που έχει δοθεί στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις, ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
15:31 Τα κατάφερε ή όχι; Η Μαίρη Συνατσάκη έκανε Bottle Cap Challenge
15:25 Πύρινη κόλαση σε μουσικό φεστιβάλ της Κροατίας
15:16 Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία και για Σαλμά
15:15 Ιχθύες: «Έρχεται καταιγίδα στα επαγγελματικά!»
15:00 Πρώην ζευγάρι της σόουμπιζ συναντήθηκε σε θεατρική πρεμιέρα
14:52 Θέατρο: Τα τρία γουρουνάκια και ο Λύκος και τα Εφτά Κατσικάκια
14:46 Μπάνιο στο βουνό! Πέντε υπέροχες ορεινές «παραλίες»
14:43 Αποφυλακίζεται ο Φλώρος- Ο Νέος Ποινικός Κώδικας ξεκλειδώνει το κελί του
14:40 Υδροχόος: «Η εβδομάδα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις!»
14:39 Αυτή είναι η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
14:34 Δείτε πρώτη φορά τη σύζυγο του Νίκου Παναγιωτίδη από τους Antique
14:21 Οι άσχημες καταστάσεις που θα ζήσεις με έναν τσιγκούνη σύντροφο
14:16 Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 86χρονου που είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου
14:14 Άλλος άνθρωπος - Αγνώριστη η Τζούλια Αλεξανδράτου στη Μύκονο!
14:00 Αιγόκερως: «Ανατροπές στα ερωτικά!»
15:12 The body! Η Κατερίνα Στικούδη χωρίς ρετούς στην παραλία με το μπικίνι της
12:07 Μωσαϊκό: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τον κορμό σοκολάτας
19:33 Ελένη Μενεγάκη-Μάκης Παντζόπουλος: 10 χρόνια μαζί – Το love story τους
14:52 Βαρύ πένθος για τη Βάνα Μπάρμπα – Πέθανε η αδελφή της
15:46 Σίσσυ Χρηστίδου: Αυτό είναι το υπέροχο σπίτι της στη Νέα Πεντέλη!
20:47 William-Kate Middleton: Σπάνια κοινή εμφάνιση χωρίς τα παιδιά τους!
09:21 Άση Μπήλιου: Οι προβλέψεις της για την έκλειψη Σελήνης του Ιουλίου!
09:18 Πατροκτόνος Ζακύνθου: Ένοχος με ελαφρυντικά- Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο
21:50 Χανιά: Εξελίξεις στη δολοφονία της βιολόγου-Μαρτυρικό ήταν το τέλος της
15:26 Δείτε τη γλυκιά κόρη του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε
15:38 Χρυσά κοσμήματα: Για πιο classy εμφανίσεις δώσε στιλ στο ντύσιμό σου!
21:47 Μπαλατσινού-Κικίλιας: Ερωτευμένοι στην πρώτη σειρά του «Σινεμά»!
14:26 Βίκυ Χαντζή: «Η πρώτη μου εγκυμοσύνη με έφερε στην εντατική!»
10:56 Πρώτες πληρωμές για νέα κυβέρνηση: Πότε θα δοθούν ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις
14:14 Άλλος άνθρωπος - Αγνώριστη η Τζούλια Αλεξανδράτου στη Μύκονο!
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top