Στο αρχείο οι εκβιασμοί από εισπρακτικές-Νόμιμη με τη βούλα της εισαγγελίας η απαίτηση για εξόφληση οφειλόμενων

Γίωξη για πλημμέλημα σε 6 εισπρακτικές

Στο αρχείο οι εκβιασμοί από εισπρακτικές-Νόμιμη με τη βούλα της εισαγγελίας η απαίτηση για εξόφληση οφειλόμενων

Σε πλημμεληματική δίωξη για ένα ήσσονος σημασίας αδίκημα, κατέληξε η 9ετής (!!!) εισαγγελική έρευνα για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών, η οποία δεν αφορά τον τρόπο δράσης τους ή το αντικείμενό τους, αλλά το γεγονός ότι –οι συγκεκριμένες- δεν είχαν δηλωθεί, ως όφειλαν, στο μητρώο Καταναλωτή.

Εν ολίγοις οι εισπρακτικές εφόσον  τηρούν τους κανόνες, νομίμως λειτουργούν και ζητούν τα οφειλόμενα εκ μέρους τραπεζών, νομίμως τηλεφωνούν και αξιώνουν εξόφληση  και νομίμως κατέχουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών των τραπεζών. Μάλιστα το εισαγγελικό πόρισμα επικαλείται και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους η οποία καταλήγει πως «μπορούν να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών». Το ίδιο αφορά και στα δικηγορικά γραφεία με το ίδιο αντικείμενο. Μάλιστα για το γραφείο πασίγνωστου πολιτικού προσώπου που λειτουργούσε με τέτοιο αντικείμενο, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από το 2013.   Η έρευνα αφορούσε 29 εταιρίες και 17 δικηγορικά γραφεία και κατέληξε:

-Στην αρχειοθέτηση για όλες για τα κακουργήματα της  «αντιποίησης δικηγορικού λειτουργήματος» , «απάτης» και «εκβίασης» αφού "δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα». Από τη διατύπωση του πορίσματος της Εισαγγελέος Ευγενίας Μαρούδα, προκύπτει ότι οι εταιρίες αυτές λειτουργούν νομίμως με συμβάσεις με τα τραπεζικά καταστήματα  με βάση σχετικούς νόμους και κανόνες. Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα δηλαδή στο να προβάλλουν αξιώσεις εκ μέρους τραπεζών εφόσον αυτές απορρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι δανειολήπτες με τις τράπεζες.

-Στην αρχειοθέτηση για το αδίκημα της «παράνομης βίας» το οποίο σχετίζεται με την τυχόν ανάρμοστη ή απειλητική συμπεριφορά υπαλλήλων των εισπρακτικών προς τους οφειλέτες. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο κατά αυτό το σκέλος, γιατί το αδίκημα της παράνομης βίας διώκεται μόνο μετά από μήνυση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία κλήθηκαν 100 πολίτες και ερωτήθηκαν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων. Η πλειοψηφία αρνήθηκε  ενώ μια μερίδα κατήγγειλε γενικόλογα γεγονότα τα οποία δεν στοιχειοθετούν το αδίκημα, γι’ αυτό και τέθηκε στο αρχείο.  Το σκέλος της δικογραφίας που τίθεται στο αρχείο υποβλήθηκε προς έγκριση στην εισαγγελία Εφετών.       

ΔΙΩΞΗ 

Κατόπιν αυτών η εισαγγελέας Ευγενία Μαρούδα (που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική που παρέλαβε από τον εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο), άσκησε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος 15 προσώπων. Πρόκειται για εκπροσώπους ή για υπαλλήλους 6 εισπρακτικών εταιρειών και 2 Τραπεζών. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συγκεκριμένες εταιρείες (που είναι θυγατρικές τραπεζών)  δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών. 

Η ΕΡΕΥΝΑ 

 Η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες άρχισε το 2008 μετά από μήνυση του ΔΣΑ, καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι εισπρακτικές εταιρείες που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποστήριξαν ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο, «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να τους τηλεφωνούν μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ότι απαγορεύεται να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός εάν είναι το μόνο που έχει δοθεί στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις, ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top