Αλλάζουν τα βιβλία των θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις- Νέα προγράμματα σπουδών με τη νέα σχολική χρονιά

Ιστορία Λυκείου και Μαθηματικά Δημοτικού στο επίκεντρο

Αλλάζουν τα βιβλία των θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις- Ν

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά, εξαιτίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Τα μέτωπα, όμως, δεν φαίνεται να κλείνουν την επόμενη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα βιβλία των θρησκευτικών θα αλλάξουν σε όλες τις τάξεις, θα υπάρχει ένα, τουλάχιστον, εγχειρίδιο στα Μαθηματικά του Δημοτικού και, πιθανόν, νέα προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έβαλε στο μικροσκόπιο την Ιστορία και τα Αρχαία Ελληνικά, δυο μαθήματα που εγείρουν αντιδράσεις διαχρονικά. Τα νέα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δίνουν νέα κατεύθυνση στη διδασκαλία της Ιστορίας, επαναφέρουν τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη στο Λύκειο και, ενδεχομένως, αξιοποιούν λίγο παραπάνω την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το πόρισμα της Βουλής, που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι σκοπεύει να κάνει το Ινστιτούτο στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γεράσιμος Κουζέλης, δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ότι τα νέα αυτά εγχειρίδια θα αντικαταστήσουν τα παλιά βιβλία. Θα έχουν χαρακτήρα φακέλου, που συγκεντρώνει «σειρά πηγών, κειμένων και επιπλέον υλικού, που αφορά τη λογική των νέων προγραμμάτων σπουδών. Δεν υπήρχε δυνατότητα συγγραφής νέων βιβλίων, επομένως προχωρήσαμε σε αυτή τη μέθοδο». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο έχει γνωστοποιηθεί στην Εκκλησία, χωρίς να αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο κ. Κουζέλης έχει αναφέρει, κατά καιρούς, ότι τα βιβλία της σύγχρονης της Ελλάδας είναι κακογραμμένα και προβληματικά, ενώ έχει εξαγγείλει τη συγγραφή νέων. Τα προγράμματα σπουδών αναμένεται να προπορευθούν των συγγραμμάτων, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Η οδηγία προς τους δασκάλους για πιο συνοπτική διδασκαλία συγκεκριμένων κεφαλαίων έκανε τους φιλολόγους να αντιδράσουν. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι τα κεφάλαια αυτά διδάσκονται εκτενέστερα σε άλλες τάξεις.

Προβληματικά θεωρούνται και τα βιβλία των μαθηματικών του δημοτικού. Οι μαθητές της Ε’ δημοτικού θα έχουν, με τη νέα σχολική χρονιά, τα νέα εγχειρίδια στα χέρια τους, ενώ επιχειρείται το ίδιο και για τους μαθητές της Β’ τάξης, αλλιώς θα σταλούν οδηγίες στους δασκάλους. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top