«Αλέξη ερχόμαστε»! Αποφασισμένοι να συναντήσουν τον πρωθυπουργό οι αγρότες

Συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποφασισμένοι να συναντήσουν τον πρωθυπουργό οι αγρότες

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος είναι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και μετά από ομόφωνη απόφαση προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αυτή την ώρα, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας συναντάται με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, ενώ αναμένεται συνάντησή τους και με συναρμόδιους παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Πρωταρχικό αίτημα των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτούς είναι να οριστεί ακριβής ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργό, είτε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασιστεί πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, με τις πρώτες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι να είναι το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης και η μετάβαση στο τελωνείο της Δοϊράνης.

Κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30 Ιανουαρίου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων στο 548ο χλμ. της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση της Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Η πρόσβαση στη ΠΓΔΜ γίνεται από το Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Επίσης στα σχέδια των αγροτών είναι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, με τους αγρότες από τις Σέρρες να έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Όσον αφορά στον αποκλεισμό του αεροδρομίου Μακεδονία που ισχύει από χθες το μεσημέρι, οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το σημείο και να επιστρέψουν στο μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, στον δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφής ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και σήμερα βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Αθήνας.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/1.

Σε στάση αναμονής, λόγω της συνάντησης στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί πλέον και επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα σε γενική τους συνέλευση θα σχεδιάσουν τη μετάβασή τους με τρακτέρ στην Έδεσσα, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ ακόμη βρίσκεται στην... τελική ευθεία η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Νέο μπλόκο στο οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα, στον κόμβο Χέρσου, που οδηγεί στο μεθιοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στήνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11.30 από το τελωνείο των Ευζώνων.

Κατά τον σχεδιασμό, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας προτίθενται να αποκλείσουν τον κόμβο στο Χέρσο για ένα δίωρο συμβολικά, αλλά δεν αποκλείεται σε γενική τους συνέλευση στο σημείο «να αποφασίσουμε να σκληρύνουμε ακόμη περισσότερο τη στάση μας». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top