Πανδαιμόνιο κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό- Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και προσφύγων

"Αν δεν τους αρέσει, μπορούν να φύγουν" είπε ο υπουργός

Πανδαιμόνιο επικράτησε το πρωί, στην άτυπη δομή του Ελληνικού. Επί 45 λεπτά, Αφγανοί μετανάστες που έχουν καταλάβει το χώρο που γίνεται η διανομή τροφίμων, μαζί με Έλληνες αλληλέγγυους από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εμπόδιζαν το Γιάννη Μουζάλα να περάσει. Ο υπουργός επισκέφθηκε το χώρο, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα. Οι μετανάστες έφτασαν μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσουν τα μικρά παιδιά τους ως ανθρώπινη αλυσίδα, με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ανθρώπινη αλυσίδα δημιουργούν περίπου 50 Αφγανοί, μαζί με Έλληνες ακροαριστερούς, μπροστά από την κλειδωμένη με λουκέτο πόρτα. Εμποδίζουν να περάσει ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται μπροστά τους, με στόχο να κάνει διάλογο για τα προβλήματά τους, μόνος χωρίς προσωπική ασφάλεια.

Πίσω από το κιγκλίδωμα, βρίσκονται γυναίκες και μικρά παιδιά. Οι γονείς τους μάλιστα τα παροτρύνουν να σκαρφαλώσουν στην καγκελόπορτα, με κίνδυνο της ζωής τους, ώστε να εκβιαστεί ο υπουργός και να μην επιμείνει να περάσει.

Δυο Αφγανοί φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν τα μωρά τους στον αέρα. Χωρίς να ενδιαφέρονται πού θα προσγειωθούν, και αν θα χτυπήσουν. Σταματούν όμως, μετά από παροτρύνσεις ομοεθνών τους.

Όμως ένα μικρό παιδάκι, μάτωσε το φρύδι του, όταν το έσπρωξαν και προσγείωσαν σκόπιμα στην αγκαλιά του Γιάννη Μουζάλα. Κλαίει γοερά, καθώς ο υπουργός αποσβολωμένος, από τη μια προσπαθεί να το παρηγορήσει, κι από την άλλη πασχίζει να πείσει τους καταληψίες να ανοίξουν την πόρτα.

 

 

Ο Γιάννης Μουζάλας, καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, παραμένει δίπλα στην κλειδωμένη πόρτα. Χάνει την ψυχραιμία του και ανταπαντά σε μετανάστη που του ζητά να φύγει «εσύ φύγε».

Περίπου 25 λεπτά αργότερα, καταφτάνει μια διμοιρία αστυνομικών, για να κόψουν επιτέλους την αλυσίδα της πόρτας. Αφγανοί και αλληλέγγυοι αντιστέκονται.

Προσφυγόπουλο και αστυνομικός διαπληκτίζονται. Συνάδελφοί του άντρα της ΕΛΑΣ, και πρόσφυγες, προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις και σπρωξίματα, τελικά Αφγανοί και αλληλέγγυοι, δέχθηκαν, μετά από 45 λεπτά, να ανοίξουν μόνοι τους την κλειδωμένη πόρτα.

Μόλις πέρασε, ο υπουργός ζήτησε το λουκέτο, και το παρέδωσε στον αστυνομικό διευθυντή.

Πάντως, μια ώρα πριν από την άφιξη του Γιάννη Μουζάλα, ήρθε στο Ελληνικό, όπως κάθε πρωί, πούλμαν και μετέφερε δέκα προσφυγόπουλα στο σχολείο.

Η παράτυπη δομή του Ελληνικού, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κυρίου Μουζάλα, θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Πάσχα του '16. Ο υπουργός πάντως απέδωσε την ευθύνη σε δυο οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ότι παρακινούν τους μετανάστες.

Ο εκνευρισμός του υπουργού πάντως εκδηλώθηκε και με επεισόδιο που είχε με δημοσιογράφους.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top