MONO ΣΤΟ STAR: Τι λέει μέσα από το κελί του ο Ηγούμενος που κατηγορείται με 20 χρόνια φυλάκιση

Αναμένεται η σύλληψη του Ηγούμενου Μεθόδιου και του Μοναχού Αντύπα στο Άγιο Όρος

Χθες, Κυριακή, το μεσημέρι, διοργανώθηκε συγκέντρωση στην Ουρανούπολη, υπέρ του Ηγούμενου Μεθόδιου, του ανθρώπου που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, για την υπόθεση του 2013, με τις μολότοφ στη Μονή Εσφιγμένου, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το star.gr.

Oι εκατοντάδες πιστοί που μαζεύτηκαν θεωρούν άδικη την καταδίκη του Μεθόδιου. Οι αστυνομικοί, φοβούμενοι ότι όλος αυτός ο κόσμος θα μεταβεί στο Άγιο Όρος και θα κλειστεί εκεί, ώστε να μην επιτρέψει στις Αρχές να συλλάβουν τον Ηγούμενο, απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Μονή Εσφιγμένου και η πρόσβαση γίνεται μόνο με το ειδικό καραβάκι, ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη.

Όσοι πιστοί πηγαίνουν στο Άγιο Όρος ελέγχονται από τις Αστυνομικές Αρχές και είναι υποχρεωμένοι να δείξουν ταυτότητα ή διαβατήριο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο Δημήτρης Στρουμπάκος, το 2005, είχε συναντήσει τον Μεθόδιο, που μίλησε στο Star αποκλειστικά. Τη συνέντευξη αυτή «ξέθαψε» και πρόβαλε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Τα λόγια του Ηγούμενου ακούγονται σαν να τα είπε σήμερα κι ας έχουν περάσει χρόνια.

Ο Μεθόδιος είναι Ηγούμενος από τον Μάρτιο του 1999. «Τα προβλήματα είναι από το 1972, μας είχαν «κόψει» από τα πάντα, το τηλέφωνο, τους ανθρώπους, τα πλοία, το ταχυδρομείο, είχαμε κλειστεί μέσα» λέει στην κάμερα του Star. «Η αδερφότητα τότε είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ή θα μας διώξετε όλους ή κανέναν».

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να μνημονεύουμε τον Πατριάρχη. Πάνε να το αλλάξουνε και να πούνε ότι κινδυνεύει το μοναστήρι, ότι είμαστε αντάρτες, αλλά δεν είναι έτσι».

«Θεωρούμε ότι ο Πατριάρχης δεν βαδίζει σωστά, γι’ αυτό δεν τον μνημονεύουμε», συνεχίζει ο Ηγούμενος. «Το θέμα μας είναι πνευματικό, δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί. Πάντα στην εκκλησία υπάρχουν αυτές οι ενστάσεις. Εμάς, μας δικαιολογούν οι κανόνες των Πατέρων. Αν ο Επίσκοπος δεν βαδίζει καλά, έχουμε δικαίωμα να τον ‘κόψουμε’ από τη μνημόνευση. Όμως, μας έστειλαν τελεσίγραφο, όχι δια της κανονικής οδού αλλά με κλητήρα. Εμείς απαντήσαμε ότι τα θέματα αυτά δεν λύνονται με κλητήρες. Μετά, μας κήρυξαν έκπτωτους κι αιρετικούς. Ήθελαν να φύγουμε από το μοναστήρι, αλλά εμείς το θεωρούμε πατρίδα μας, δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση για ένα θέμα πνευματικό να γίνεται αυτός ο διωγμός».

Στις άλλες Μονές, που ενδεχομένως μνημονεύουν τον Πατριάρχη, ο Μεθόδιος δεν αναφέρεται. «Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε εμείς. Έχουμε πρόβλημα συνειδήσεως, καταλάβατε; Οι άλλοι Πατέρες, ας κάνουν ό,τι θέλουν».  

«Εμείς ένα λέμε: ή ορθοδοξία ή θάνατος», ολοκληρώνει ο Ηγούμενος. «Δεν έχουμε σκοπό ούτε να φύγουμε ούτε να πάρουμε όπλα. Τα όπλα τα δικά μας είναι τα κομποσκοίνια, πνευματικά όπλα. Θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα με την προσευχή. Εμείς προτιμάμε να πεθάνουμε παρά να φύγουμε, γιατί το Άγιο Όρος είναι τόπος μετάνοιας. Ας καθίσει ο καθένας να σκεφτεί πώς ξεκίνησε ο κόσμος και γιατί εμείς ήρθαμε εδώ».

 

Το χρονικό της υπόθεσης

 

Ιούλιος του 2013. Μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου είναι ταμπουρωμένοι στο κονάκι της Μονής, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μπουλντόζα για να ανοίξουν την πόρτα.

Προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις, σε υποστηρικτές των μοναχών αλλά και των ίδιων των εσφιγμενιτών, που πέταξαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Η  διαμάχη ξεκινά το 1972, όταν η μονή Εσφιγμένου, που σήμερα έχει 110 μοναχούς, αποφάσισε την διακοπή της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκκλησιαστικού προϊστάμενου της Αθωνήτικης πολιτείας.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top