ΜΟΝΟ ΣΤΟ STAR: Ο ηγούμενος που καταζητείται για επίθεση με μολότοφ

Η ιστορία του Μοναστηριού, η διαμάχη και οι υποστηρικτές του

Αποφασισμένοι για όλα  είναι οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου και οι υποστηρικτές τους. Με κανένα τρόπο δε θα δεχθούν να φυλακισθεί ο ηγούμενος Μεθόδιος. Την ιστορία του Μοναστηριού και τη διαμάχη που οδήγησε στα επεισόδια του 2013, αναλύει ο Λάμπρος Δεμερτζής.

Υποστηρικτές της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, κρατώντας αναμμένα κεριά, αλλά και εικόνες του ηγούμενου Μεθόδιου διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Βουλή για την απόφαση του δικαστηρίου, που του επέβαλε 20ετή ποινή κάθειρξης.

Την συγκέντρωση προσπάθησαν να καπελώσουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι διοργανωτές αποστασιοποιήθηκαν από την εμφάνιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ προσπάθησαν να σηκώσουν ένα πανό μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Το  Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ηγούμενο Μεθόδιο ως ηθικό αυτουργό.  Τα επόμενα 24ωρα  θα εκδοθούν εντάλματα, ώστε να συλληφθούν οι φυγόποινοι μοναχοί, που βρίσκονται στο Άγιο Όρος, και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο ηγούμενος Μεθόδιος μίλησε στο Star, λέγοντας ότι «αν για κάποιο λόγο, όλοι αυτοί πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος κινδυνεύει από μένα από ένα μοναχό που έχω φάει τη ζωή μου στο μοναστήρι, τότε ας έρθουν να με βάλλουν φυλακή να γλιτώσει όλος ο κόσμος. Ξεσηκώθηκε όλη η αδελφότητα μηδενός εξαιρουμένου και λέει όχι δεν θα φύγεις από εδώ, ό,τι γίνει θα γίνει για όλους μας».

 

To χρονικό

 

Ιούλιος του 2013. Μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου είναι ταμπουρωμένοι στο κονάκι της Μονής, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μπουλντόζα για να ανοίξουν την πόρτα.

Προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις, σε υποστηρικτές των μοναχών αλλά και των ίδιων των εσφιγμενιτών, που πέταξαν ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Η  διαμάχη ξεκινά το 1972, όταν η μονή Εσφιγμένου, που σήμερα έχει 110 μοναχούς, αποφάσισε την διακοπή της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκκλησιαστικού προϊστάμενου της Αθωνήτικης πολιτείας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top