Με αφετηρία την ανθρωπιά η διαδρομή της μόρφωσης καταλήγει σε ανοιχτή αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του STAR

Τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα πάνε ήδη σχολείο εδώ και 3 μήνες. Η κάμερα του STAR τα ακολούθησε  στη διαδρομή τους με το πούλμαν από τον καταυλισμό έως την σχολική αυλή και κατέγραψε συγκινητικές στιγμές.

Η Σαμ, ο ξανθός άγγελος με τα μεγάλα γαλάζια μάτια είναι προσφυγόπουλο από τη Συρία. Με τους γονείς της και τον μικρότερο αδερφούλη της μένει στον Ελαιώνα. Ήταν από τα πρώτα παιδιά που έτρεξαν για να προλάβουν το σχολικό.

Ο Μοχάμεντ είναι έξι ετών και ανυπομονεί να πάει στο σχολείο γιατί το αγαπά όπως λέει.

Η κάμερα του STAR με τη δημοσιογράφο Μαρία Θέμελη, κατευθύνθηκε στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθήνας. Μια διαδρομή που κάνουν κάθε μέρα 20 παιδάκια. Με ανυπομονησία μας δείχνουν τα βιβλία και τα τετράδια τους και έχουν να μας πουν ένα πράγμα: Ότι θέλουν να μάθουν γράμματα.

Στη διαδρομή τραγουδούν γελούν και παίζουν μεταξύ τους. Από τη λαχτάρα τους μάλιστα βγήκαν στο κρύο να περιμένουν το πούλμαν τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα και η Ναιζέ ήθελε να μας πει το μάθημα της.

Τα 300 προσφυγόπουλα του Ελαιώνα έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και 3 μήνες. Σε αντίθεση με παιδιά από άλλες δομές, τα σχολεία στα όποια πήγαν τα υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και όχι με υψωμένα τείχη. Κάποια παιδιά, όπως η Μαιντά από το Αφγανιστάν, μιλούν ήδη ελληνικά. Είναι συγκινητικό πως αυτό το παιδί, ζήτησε να ευχαριστήσει στα ελληνικά τους δασκάλους του. Κι όμως το μόνο που του έχει προσφερθεί είναι το αυτονόητο!

Όταν το πούλμαν έφτασε στην Πλάκα, πετάχτηκαν όρθια γεμάτα προσμονή.

Τα αποχαιρετήσαμε στην πόρτα του σχολείου. Στις 6 το απόγευμα τα σχολικά του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης θα επέστρεφαν για να τα πάνε πίσω στον  Ελαιώνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top