Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο: Τουρκικό σόου- «Γκρίζα ζώνη» τα Ίμια;

Η κάμερα του Star και ο Λάμπρος Δεμερτζής βρέθηκαν στα Ίμια

Μια μέρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική πυραυλάκατος που μετέφερε τον Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και παραβίασε  τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επικρατεί ηρεμία. Η ελληνική ακτοφυλακή δεν επιτρέπει την προσέγγιση στην θαλάσσια περιοχή κανενός σκάφους.

Ο δημοσιογράφος του Star, Λάμπρος Δεμερτζής, πήγε με σκάφος έξω από τα Ίμια και στην κάμερα του Star μίλησε γι’ αυτά που είδε.

Ο δημοσιογράφος προσέγγισε τις βραχονησίδες, μέχρι το επιτρεπόμενο σημείο, κι εκεί είδε μόνο δυο σκάφη του λιμενικού. Επικαλούμενος και τη διάψευση επεισοδίων από το υπουργείο ναυτιλίας, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε πράγματι περιστατικό, αλλά επρόκειτο για κατασκεύασμα των τουρκικών ΜΜΕ.

«Τέτοιες προσπάθειες θα γίνονται συνέχεια, ώστε να σπάσουν τα νεύρα των Ελλήνων λιμενικών» δηλώνει, προσθέτοντας ότι το λιμενικό της Ελλάδας βρίσκεται σε επαγρύπνηση διαρκείας.

Οι ψαράδες της Καλύμνου, από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τους Τούρκους και θεωρούν τα Ίμια «γκρίζα ζώνη».

 

 

Ένα περιπολικό του Λιμενικού έχει δημιουργήσει μια περιμετρική ζώνη ασφαλείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων. Ο καπετάνιος του σκάφους είπε ότι «πάμε μόνο ως ένα σημείο που επιτρέπεται».

Η φωτογραφία μέσα στο σκάφος με την Ελληνική σημαία στα Ίμια, είναι το λάφυρο για τον καπετάν Μιχάλη, όταν 21 χρόνια πριν ανέβηκε στην βραχονησίδα.

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει εντολές να απομακρύνει κάθε ελληνικό σκάφος που φτάνει  στην Κάλυμνο. Εκεί υπάρχει φυλάκιο που ελέγχει το δίαυλο.  Στα Ίμια δεν πλησιάζει κανείς.

Οι ακρίτες της Καλύμνου δεν φοβούνται από τις προκλήσεις των Τούρκων. Προκαλεί ρίγη συγκίνησης το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, γυναίκες ακόμη και παιδιά απαντούν με χαμόγελο στην τουρκική προκλητικότητα.

Στο λιμάνι της Καλύμνου συναντά κανείς και τους παλαιότερους, που θυμούνται με νοσταλγία τα χρόνια που ανέβαιναν στα Ίμια.

«Ζούμε στην άκρη της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο έχουμε όπλα στα σπίτια μας», θα πουν κάποιοι Καλύμνιοι.

 

 

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ψαράδες μας, όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, δίνουν καθημερινό αγώνα, όχι μόνο για το μεροκάματο, αλλά και για να αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα. Οι Καλύμνιοι ψαράδες, όμως, έχουν σαν όπλο τους τον Άγιο Νικόλα, αλλά και τον Σταυρό στην πλώρη των αλιευτικών, που τους δίνει δύναμη.

Ο Δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής, δήλωσε στην κάμερα του Star ότι «φυλάττουμε Θερμοπύλες, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι ελληνικά. Δεν δίνουμε σπιθαμή γης!»

Το ίδιο πιστεύουν όχι μόνο οι 15.000 ψυχές που ζουν στην Κάλυμνο, αλλά όλοι οι Έλληνες.

Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, στρατιωτικός αναλυτής κι εκδότης, υποστηρίζει, στην κάμερα του Star, ότι «δεν υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν να μιλήσουμε για ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτικό επεισόδιο».

Θεωρεί ότι το τουρκικό αυτό «σόου» κρύβει δυο αιτίες: πρώτον, οι Τούρκοι θέλησαν να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα για την απόρριψη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών από το ελληνικό κράτος. Δεύτερον, προσπάθησαν να επικυρώσουν την επετειακή ημέρα της κρίσης των Ιμίων, να επισφραγίσουν τυχόν «κέρδη» που θεωρούν ότι έχουν.

Ο αναλυτής αναρωτιέται για ποιον, όμως, λόγο δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη δήλωση από το ελληνικό κράτος. «Οι Έλληνες πολίτες δικαιούμαστε να γνωρίζουμε αν τα Ίμια είναι ελληνικά ή ουδέτερα, χωρίς εθνική κυριαρχία. Κάτι συμβαίνει εκεί, θα πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να μας το πει με θάρρος, να το αποκαλύψει στον ελληνικό λαό. Τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί το υπουργείο εξωτερικών δεν έχει σαφή επίσημη ανακοίνωση;»

 

 

 

 

.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top