Ο Κ. Φίλης εξηγεί στο star.gr τι σημαίνει η χθεσινή τουρκική πρόκληση στα Ίμια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Ήταν ένα show που θέλει όμως μεγάλη προσοχή»

Ο Φίλης εξηγεί στο star.gr τι σημαίνει η χθεσινή πρόκληση

Για ένα show με ιδιαίτερα υψηλούς συμβολισμούς έκανε λόγο ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης στο star.gr σχολιάζοντας τη χθεσινή θρασύτατη τουρκική πρόκληση στα Ίμια, ανήμερα της επετείου των 21 χρόνων από το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε εκεί.

«Ήταν ένα show χωρίς αμφιβολία, γιατί ό,τι έγινε συνοδεύτηκε από φωτογραφικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα πάρα πολύ γρήγορα. Ασφαλώς ο Ερντογάν έχει ανάγκη στο εσωτερικό του να δείξει πυγμή έναντι τρίτων χωρών, ειδικότερα στη γειτονιά του, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση αναδίπλωσης, από την άλλη όμως υπάρχει υψηλή σημειολογία και συμβολισμός σε αυτή την ενέργεια, αλλά δεν βλέπω με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο η Τουρκία θα πήγαινε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας», είπε ο κ. Φίλης.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη, λόγω των υψηλών συμβολισμών τους». Ωστόσο επεσήμανε ότι αν η Τουρκία αποδειχθεί ότι αρκείται σε τέτοιου είδους κινήσεις για να δείξει την ισχύ της, αυτό αποδεικνύει μια χρεωκοπημένη πολιτική από την πλευρά της.

(Ο Κ. Φίλης)

Όπως τόνισε στο star.gr ο κ. Φίλης, η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

«Μένει να δούμε κατά πόσο το χθεσινό επεισόδιο είναι ένα πρώτο βήμα και αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση επί του πρακτέου ή θα μείνει εδώ η γειτονική χώρα», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας, καθώς έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή και είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με τη χώρα μας».

Όσο για το τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή της Άγκυρας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κ. Φίλης εξήγησε:

«Μένει να δούμε αν η Τουρκία θα επιμείνει να αξιοποιήσει την “ευκαιρία” που της δόθηκε από την απόφαση του Αρείου Πάγου προκειμένου να υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ή αν θα περάσει σε κάποιο άλλο μέτωπο, όπως είναι αυτό των προσφυγικομεταναστευτικών ροών, ανοίγοντας τη στρόφιγγα σε αριθμούς που ναι μεν δεν θα προβληματίσουν την Ευρώπη, αλλά θα ανησυχήσουν τη χώρα μας, καθότι αρκετά ελληνικά νησιά βρίσκονται στα όριά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη ενδέχεται η Τουρκία να καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής, αν και όπως εκτίμησε δε θα θελήσει να το κάνει, καθώς αυτή η συμφωνία είναι μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Αυτή η συμφωνία με ευθύνη σε μεγάλο μέρος της ίδιας της Τουρκίας δε λειτουργεί, οπότε δε θεωρώ ότι έχει κάποιο πρακτικό όφελος να προβεί σε καταγγελία της συμφωνίας επανεισδοχής, χωρίς όμως να το αποκλείουμε κι αυτό ως ένα μέτρο πίεσης και τιμωρίας της χώρας μας», τόνισε.

Τέλος έκρινε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν η πρέπουσα.

«Η χώρα μας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να… “τσιμπήσει” σε αυτού του είδους τις προκλήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα παίζαμε περισσότερο το παιχνίδι της Άγκυρας, παρά θα εξυπηρετούσαμε τα δικά μας συμφέροντα. Ωστόσο αν η Τουρκία επιμείνει σε ανάλογες με τη χθεσινή προκλήσεις η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιδρά στα διεθνή φόρα πιο δυναμικά και κυρίως να τονίζει αντιπαραβολικά το πώς η Τουρκία μετεξελίσσεται σε έναν αντιπαραγωγικό, απρόβλεπτο εταίρο και της Δύσης στην περιοχή και πώς η χώρα μας θα πρέπει να αναδεικνύεται ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας», σημείωσε. 

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top