ΜΟΝΟ ΣΤΟ STAR: Λιώνουν το χιόνι για να πιούν νερό στην Κύμη!

Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης στο χωριό της Εύβοιας!

Κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες ζουν πολλά νοικοκυριά στην Κύμη Ευβοίας, καθώς εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό και ρεύμα. Υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι σε μικρούς οικισμούς, ενώ έκκληση για βοήθεια κάνει ένας κτηνοτρόφος και η ηλικιωμένη μητέρα του. Οι ανθρώπινες ιστορίες που κατέγραψε ο Γιώργος Σαραντάκος και η κάμερα του STAR συγκλονίζουν. 

Όπως δηλώνει στην κάμερα του STAR ο Σωτήρης Κουτσιμπετσίδης, κάτοικος Κύμης, «λιώνουμε χιόνι, το βράζουμε στο πετρογκάζ και έχουμε νερό τουλάχιστον να μπορέσουμε να πλύνουμε τα σκεύη μας». 

Το σπίτι του απεγκλωβίστηκε χθες το βράδυ από τα χιόνια. Πέντε μέρες η οικογένεια είναι χωρίς νερό, καθώς στα δυο μπακάλικα τέλειωσαν όλες οι εξάδες νερό.

Αυτή είναι πια η καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών στην Κύμη. Για να έχουν νερό, εν έτει 2017, ακολουθούν μια ολόκληρη διαδικασία. Βάζουν χιόνι στην κατσαρόλα, το λιώνουν, γεμίζουν τα μπουκάλια και μετά μαγειρεύουν, πλένουν πιάτα και το πίνουν. Ο άλλος τρόπος είναι το λιωμένο χιόνι από την υδρορροή. 

Η 83χρονη Ζαφειρούλα Βελισσαρίου μόλις σήμερα κατάφερε να βγει μέχρι το μπαλκόνι του σπιτιού της. Όπως λέει η ίδια, «με έπιασε η ψυχή μου όταν είδα το χιόνι!».

Μετά από πέντε ημέρες ο κ. Γιάννης Αγγελογιάννης με τη σύζυγο του απεγκλωβίστηκαν από άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Είναι οι  μοναδικοί κάτοικοι της περιοχής Σουτσινίου, 12 χιλιόμετρα έξω από την Κύμη. Στη συνέχεια όμως τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η οικογένεια έμεινε για πέντε μέρες χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο και θέρμανση. Τους πήγαν στο κοντινό ξενοδοχείο, με δικά τους, όμως, έξοδα.

Ο παπάς του χωριού, Πατήρ Απόστολος, καταγγέλει ότι υπήρξε αδιαφορία από την αρχή, δεν υπήρξε κινητοποίηση. «Στο έλεος του Θεού. Ο,τι πει ο Θεός τώρα», προσθέτει. 

Ο περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ετοιμάζει ήδη ένα ειδικό πρόγραμμα για την Κύμη για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά να επουλώσουμε τις πληγές μας». 

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι από την περασμένη Πέμπτη παραμένουν ένας 30χρονος κτηνοτρόφος με την ηλικιωμένη μητέρα του στη στάνη τους, επάνω στο βουνό, χωρίς νερό και τρόφιμα. «Περιμένουμε τα μηχανήματα, λένε ότι είναι στο χωριό. Πόσες μέρες θα κάνουνε μέχρι να έρθουνε!», λέει ο νεαρός κτηνοτρόφος.

Άμεση ανάγκη για τα χάπια της έχει η μητέρα του, η οποία κάνει έκκληση για βοήθεια και ξεσπάει σε κλάματα. «Δεν βλέπουμε έξω, τίποτα δεν βλέπουμε, το χιόνι έχει πλακώσει το στάβλο. Ψευτοζούμε εμείς, εμείς ζούμε σαν τα σκυλιά. Τη βρώμα μας, τη λάσπη, τα ζώα που ψοφάνε και τα έχω βάλει στα τσουβάλια όλα. Νηστικοι!”, σπαράζει.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top