Έρχεται θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων-Το "πέπλο" της υπερπανσελήνου που θα τα "καλύψει"

Εντυπωσιακό φαινόμενο

Έρχεται θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων

Μπορεί μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων (γνωστών ως πεφταστεριών), αυτή των Διδυμίδων, να κορυφώνεται το βράδυ της Τρίτης και το ξημέρωμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, όμως όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι, το φαινόμενο δεν θα φαίνεται έντονο λόγω της υπερπανσελήνου της ίδιας βραδιάς.

Η NASA προβλέπει ότι θα είναι ορατά το πολύ δέκα μετέωρα την ώρα και αυτά αρκετά αχνά από μία βροχή που κατά κανόνα είναι από τις πιο εντυπωσιακές του έτους.

Θα μας αποζημιώσει πάντως η πανσέληνος, η τρίτη μεγάλη του έτους, που θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό,τι συνήθως και έτσι δεν θα επιτρέψει την καλή παρατήρηση των μετεώρων.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων, γνωστή και ως «Geminid meteor shower», είναι ορατή κάθε χρόνο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου και οφείλει το όνομά της στον αστερισμό των Διδύμων, όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο της.

Αποτελεί δε μία από τις πιο σημαντικές βροχές μετεώρων που δεν οφείλονται σε κάποιον κομήτη, καθώς πηγή της θεωρείται ο αστεροειδής 3.200 Φαέθων.

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται στις 13/14 Δεκεμβρίου, όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να γίνουν ορατοί μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα.

Η πρώτη αναφορά των Διδυμίδων έγινε το 1862.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top