Τα αίτια για την τραγωδία στον Βόλο (βίντεο)

Στο «μικροσκόπιο» το μοιραίο βλήμα

Τα αίτια για την τραγωδία στον Βόλο (βίντεο)
​Η τραγωδία που έπληξε τις ��νοπλες Δυνάμεις, με τα τρία αδικοχαμένα παλικάρια, συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Με τη φράση «άνοιξε σαν τριαντάφυλλο», περιγράφουν οι εμπειρογνώμονες του Στρατού τον πυροσωλήνα του μοιραίου βλήματος που σκόρπισε το θάνατο το μεσημέρι της Τρίτης, σε Πεδίο Ασκήσεων, κοντά στο Βόλο.

Ό,τι απέμεινε από αυτό το βλήμα μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών για να διαπιστωθεί τι έφταιξε για την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το σίγουρο είναι ότι το βλήμα των 81 χιλιοστών «έσκασε» μέσα στο σωλήνα πριν την -κατά διαβολική σύμπτωση - 13η βολή.

Γιατί όμως το βλήμα «έσκασε» νωρίτερα; Ίσως, λένε οι εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το Star, γιατί είχε αλλοιώσεις που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι, ίσως γιατί το βλήμα οπλίστηκε νωρίτερα λόγω κατασκευαστικού λάθους.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βαγγέλη Γκούμα, για το πως γίνεται η συγκεκριμένη βολή.

Στο ΓΕΣ χαρακτηρίζουν το δυστύχημα «ανεξήγητο» και διαβεβαιώνουν ότι όλα τα πυρομαχικά ελέγχονται εξονυχιστικά πριν από κάθε βολή.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η πιθανότερη αιτία είναι να πρόκειται για αστοχία υλικού. Το βλήμα ήταν ελληνικής κατασκευής, από παρτίδα του 1985, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι τα πυρομαχικά δεν έχουν όριο ζωής, εκτός από τις ρουκέτες. Οι ίδιοι αποκλείουν να έγινε αδρανοποίηση του β��ήματος, αφού σε τέτοια περίπτωση θα είχε πάθει αφλογιστία, ή θα εκτοξευόταν για 10-20 μέτρα χωρίς να εκραγεί.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση της υγείας του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Βακάλη είναι πολύ καλύτερη και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του ιατροδικαστή Λάρισας, ότι ο υπολοχαγός δεν ήταν τελικά ο διμοιρίτης του συγκεκριμένου όλμου. Ο διμοιρίτης δεν έπαθε το παραμικρό, ενώ ο 30χρονος υπολοχαγός βρέθηκε κοντά στο σημείο συμπτωματικά…

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, θα απονεμηθεί στα τρία παλληκάρια που χάθηκαν στην έκρηξη, το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, σαν ύστατος φόρος τιμής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top