Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Με προσόντα την ποιότητα, την τεχνολογία , τους χώρους και την αξιοπιστία

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το Nissan X-Trail είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρείας στην κατηγορία SUV με θερμικούς κινητήρες. Σκληροτράχηλο, όσο πρέπει, με χαρακτηριστικά εκτός δρόμου ακόμη και στην δικίνητη έκδοση της δοκιμής μας, αποτελεί ένα όχημα που καλύπτει τον περιπετειώδη οικογενειάρχη. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε τις αρετές του.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Στα χέρια μας ήρθε για δοκιμή η έκδοση Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT η οποία έχει στην «καρδιά» της κινητήρα που αποτελεί προιόν συνεργασίας Nissan -Renault- Mercedes με  mild-hybrid  σύστημα που βελτιώνει επιδόσεις , κατανάλωση και ρύπους.Το Nissan X-Trail  είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μοντέλο στην Ελλάδα ειδικά για τους λάτρεις της τετρακίνησης. Όμως υπάρχει και ένα κοινό που επιζητά τα χαρακτηριστικά του X-Trail χωρίς να έχει την ανάγκη της... πολεμικής μετακίνησης σε εκτός δρόμου εδάφη. Ουσιαστικά μιλάμε για την ίδια εμφάνιση η οποία χωρίς να είναι...ερωτεύσιμη είναι δυναμική με πολυτελή χαρακτηριστικά.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Χωρίς να μοιάζει με το μικρότερο Qashqai διατηρεί τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Nissan τουλάχιστον στο μπροστινό μέρος. Αναφερόμαστε στην  μάσκα V-Motion, η οποία εδώ είναι πιο επιβλητική και διαθέτει πιο μοντέρνα σχεδίαση.Η μάσκα δένει αρμονικά με τα διπλά φωτιστικά σώματα σχηματίζοντας μια δυναμική εικόνα.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Δυναμικές γραμμές διατρέχουν κατα μήκος τα πλαινά μέρη του αμαξωματος ενώ στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα βρίσκονται στο πάνω μέρος της πόρτας του πορτμπαγκάζ και διαθέτουν ξεχωριστή σχεδίαση.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το X-Trail πατάει στην κοινή πλατφόρμα CMF-C της συμμαχίας  ενώ  τα νούμερα προσδιορίζουν και το μέγεθος της κατασκευής.Τα επριμετρικά πλαστικά προστατεύουν το αμέξωμα κατά την κίνηση σε χωματόδρομους ενώ δίνουν και τον απαραίτητο off Road χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το μήκος του αυτοκινήτου είναι  4,68 μέτρα (+4 cm), ενώ το πλάτος 1,840 μέτρα (+2 cm) και το ύψος στα 1,725 m (+1,5 cm)με μεταξόνιο  2.705 χλστ..Τιμές που σε προδιαθέτουν για τους άνετους εσωτερικούς χώρους σε σημείο που να προσφέρεται και σε 7θέσια έκδοση, κάτι που είναι σπάνιο στην κατηγορία. 

Το εσωτερικό του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Περνώντας στο εσωτερικό εντοπίζεις με την πρώτη ματιά την υψηλή ποιότητα κατασκευής με μαλακά πλαστικά να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών. Ιδιάιτερη προσοχή έχει δοθεί και στην συναρμογή, ενώ τα μεταλλικά «φιλέτα» και η διχρωμία στο ταμπλό δίνουν μια ξεχωριστή νότα. Η συναρμογή δείχνει ιδιαίτερα προσεγμένη συνολικά, κάτι που αποδεικνύεται από την έλλεψη θορύβων ακόμη και όταν περνάς με ταχύτητα πάνω από κακοτράχαλα οδοστρώματα.  

Ο πίνακας οργάνων του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Η τεχνολογία γίνεται εμφανής με τις «χορταστικές» οθόνες.Από την θέση του οδηγού βλέπεις μπροστά σου τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με το οργανωμένο Interface και τις αρκετές παραμετροποιήσεις ενώ στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε την οθόνη αφής 12,3 ιντσών του Nissan Connect. Ακριβώς από κάτω υπάρχουν κανονικά χειριστήρια για τον αυτόματο κλιματισμό, επιλογή που βοηθά στην εργονομία.

Η οθόνη αφής του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Η συνδεσιμότητα είναι πλήρης με Android Auto (ενσύρματα) και Apple CarPlay (ασύρματα). Υπάρχει συμβατότητα με Google Assistant και Amazon Alexa, με πρόσβαση σε τρισδιάστατο χάρτη. Η εφαρμογή NissanConnect Service προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω κινητού. Έτσι ελέγχεις αν είναι κλειδωμένο, να ενεργοποιήσεις  φώτα και κόρνα και να το βρεις στο χάρτη, με πλοήγηση door-to-door. 

Η κάμερα οπισθοπορείας του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Το νέο Χ-Trail διαθέτει τη  νέα γενιά του ProPILOT Assist με επαυξημένες δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης που προσφέρειο σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της διαδρομής.Υπάρχει μια πλούσια γκάαμα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας ενώ εντυπωσιακή είναι και η κάμερα οπισθοπορείας με την περιμετρική ορατότητα που κάνει παιχνίδι το παρκάρισμα αλλά και το πέρασμα μέσα από στενούς δρόμους.

Οι χωροι επιβατών του  Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Οι χώροι επιβατών είναι άνετοι ειδκά για τους πίσω. Το τεράστιο άνοιγμα στις πίσω πόρτες που δεν έχουμε δει σε κανένα άλλο μοντέλο της κατηγορίας δίνει μια πανεύκολη  πρόσβαση.

Ο χω΄ρος αποσκευών του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Την ίδια στιγμή και ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικότατος καθώς έχετε για τις  αποσκευές σας διαθέσιμα 585 λίτρα,,τιμή η οποία εκτοξεύεται στα 1.590 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ο κινητήρας του Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Ένα από τα δυνατά σημεία του X-Trail είνα και  η τεχνολογία που κρύβει ο κινητήρας της συγκεκριμένη έκδοσης. Στην «καρδιά» του είναι ο τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας μεταβλητής συμπίεσης των 1,5 λίτρων προδιαγραφών 6d–full. Διαθέτει νέο σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης, υπάρχει υγρόψυκτης EGR, μία επίστρωση «ανοξείδωτου καθρέφτη» στα χιτώνια, επιλογές που σνεισφέρουν στην μείωση των τριβών για καλύτερη απόδοση και χαμηλότερο θόρυβο κατά την επιτάχυνση.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το μοτέρ αποδίδει  163 ίππους στις 4.800 σ.α.λ. με την μέγιστη ροπή των 300 Nm να εμφανίζεται σε μια κλίμακα  2.800 με 3.600 σ.α.λ. Εδώ υπάρχει όπως είπαμε ένα από ένα 12βολτο mild hybrid σύστημα το οποίο  παρέχει υποβοήθηση στην ροπή, πιο γρήγορο σταμάτημα στο ρελαντί με πιο γρήγορη επανεκκίνηση. Όταν επιβραδύνεις το αυτοκίνητο η ενέργεια που ανακτάται αποθηκεύεται σε μια  μπαταρία ιόντων λιθίου. Στη συνέχεια, αυτή η ενέργεια του ηλεκτρικού μοτέρ 5 ίππων δίνει επιπλέον ώθηση Στο μοτέρ με ροπή 6 Nm όταν επιταχύνεις. Συνολικά το σύστημα λειτουργεί χωρίς να το αντιληφθείς από την θέση του οδηγού προσφέροντας επιτάχυνση και πολιτισμένη λειτουργία παρά τον τρικύλινδρο χαρακτήρα του.  Το κιβώτιο ταχυτήτων του  Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT 
Τα εύσημα πρέπει να δώσουμε στο κιβώτιο ταχυτήτων CVT8  το οποίο έχει εξελιχθεί και φέρει την κωδική ονομασία Xtronic. Θεωρητικά αλλά και πρακτικά είναι ένα από τα καλύτερα κιβώτια ταχυτήτων μεταβαλλόμενης σχέσης της αγοράς .Η Nissan υποαστηρίζει ότι παρέχει 32% μειωμένες τριβές σε σχέση με το προηγούμενο κιβώτιο CVT8 . Έτσι δεν παρουσιάζει  ενοχλητικούς θορύβους κατά την επιτάχυνση, με τις σχέσεις να πέφτουν στην ιδανική στιγμή.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Αν τώρα επιθυμείτε μεγαλύτερη συμμετοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αλλαγή των προκαθορισμένων σχέσεων τα paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Οι αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το κιβώτιο ταχυτήτων γίνονται με βάση την επιλογή προγράμματος οδήγησης ανάμεσα στα Eco ,Normal και Sport. 

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Τα νούμερα είναι ικανοποιητικά καθώς τα 0-100 χλμ.//ώρα έρχονται σε 9,1 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα, με την βελόνα του ταχύμετρου να σκαρφαλώνει με άνεση στα 200 χλμ./ώρα. Με την λειτουργία του οικονομικού προγράμματος οδήγησης  μπορεία να πλησιάσεις την εργοστασιακή μέση κατανάλωση η οποία είναι στα 7,1 λίτρα ανά 100 χλμ.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Με «επιθετική » οδήγηση η τιμή ανεβαίνει στα 8-9 λίτρα ανά 100 χλμ με τις εκπομπές CO2 να είναι στα 161-164 (γρ./χλμ.) .Η ποιότητα κύλισης διατηρείται σε πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο,

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT
Η διάταξη των αναρτήσεων με γόνατα Mac Phercon μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω με τη σφιχτή ρύθμιση προσφέρει μειωμένες κλίσεις στις στροφές χωρίς να κουράζει τους επιβάτες  σε διαδρομές εντός και εκτός ασφαλτου. Βέβαια να τονίσουμε ότι ο σκοπός αγοράς ενός τέτοιου οχήματος δεν είναι για να μπαίνεις στις στροφές, με όσο πάει, που λέει ο λόγος.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Η ποιότητα κύλισης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.Το σύστημα διεύθυνσης δέχθηκε βελτιώσεις για μείωση των τριβών δίνοντας περισσότερη αμεσότητα στις εντολές του οδηγού Κατά την διάρκεια της δοκιμής μας μετέφερε  με ικανοποιητικό τρόπο τις απαραίτητες πληροφορίες.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT είναι σταθερό και ευθύβολο στον ανοιχτό δρόμο σε υψηλές ταχύτητες, καταπίνοντας  χιλιόμετρα  και κρατώντας ξεκούραστους οδηγό και επιβάτες.Το σύστημα πέδησης με αεριζόμενους δίσκους μπροστά και πίσω, διαμέτρου 296 και 292 χλστ. αντίστοιχα αποδείχθηκε ακούραστο και αποτελεσματικό ακόμη και σε σκληρές συνθήκες.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος των 20,5 πόντων μας παρότρυνε να βγούμε εκτός ασφάλτου. Κινηθήκαμε σε ανώμαλους χωματόδρομους χωρίς προβλήματα με τα ασφαλτινα ελαστικά και την έλλειψη τετρρακίνησης να μας αποθάρρυνε για κάτι παραπάνω. 
Στο τέλος της δοκιμής κάνουμε τον απολογισμό.

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT κρατάει την θέση του ψηλά σε μια κατηγορία όπου υπάρχουν πολλοί και άξιοι αντίπαλοι. Είναι πλούσιο σε τεχνολογία, με ιδιαίτερα αποδοτικό ήπιο υβριδικό σύνολο, έχει χώρους, καλύπτει τους περιπετεώδεις οδηγούς παρά την έλλειψη τετρακίνησης Σημαντικό προσόν η παροιμιώδης αξιοπιστία της εταιρείας που εγγυάται απροβλημάτιστη συμβίωση για πάρα πολλά χρόνια. 

Δοκιμάζουμε το Nissan X-Trail 1.5 163PS M-CVT

Γιά να αποκτήσετε το Nissan X-Trail χρειάζεστε για την βασική  έκδοση 1.5lt MHEV 163PS M-CVT Acenta 5-seat  29.829 ευρώ και για την πλήρη  πλουσιότατη έκδοση  1.5lt MHEV 163PS M-CVT Techna Plus 5-seat 35.709 ευρώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top