Πώς διαγράφετε οριστικά το αυτοκίνητο σας

Δείτε όλες τις διαδικασίες

διαγραφή οχήματος διαδικασίες

Η οριστική διαγραφή οχήματος διενεργείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και λαμβάνει χώρα για συγκεκριμένους λόγους, κατά τα προαναφερθέντα, ήτοι έξοδος στο εξωτερικό (επαναταξινόμηση σε άλλη χώρα), ολοσχερής καταστροφή, καταστροφή με ανακύκλωση σε σημεία τέλους κύκλου ζωής οχημάτων.

■ Για την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής του οχήματος, απαιτείται η προηγούμενη εξόφληση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
Προκειμένου να διαγραφεί οριστικά το όχημα από το μητρώο οχημάτων στο Υπουργείο Υποδομών κα Μεταφορών, λόγω εξαγωγής του στο εξωτερικό, πρέπει πρώτα να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα, προκειμένου, στη συνέχεια, να χορηγήσει η Δ.Ο.Υ. τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

■ Για την οριστική διαγραφή, λόγω της παράδοσης του οχήματος σε σημεία συλλογής οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, δεν απαιτείται η εξόφληση τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και δεν χορηγείται βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από τη Δ.Ο.Υ. Τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας βεβαιώνονται από τη Δ.Ο.Υ.

■ Στην περίπτωση αιτημάτων από ιδιοκτήτες οχημάτων για οριστική διαγραφή αυτών, ενώ βρίσκονται σε εκούσια ακινησία (είτε με παράδοσή τους για καταστροφή με ανακύκλωση, είτε λόγω εξαγωγής τους στο εξωτερικό) δεν απαιτείται να γίνει άρση αυτής, ενώ παράλληλα τα στοιχεία κυκλοφορίας διαβιβάζονται υπηρεσιακά, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη, από τη Δ.Ο.Υ στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας.

Στην περίπτωση κατά την οποία προηγείται της οριστικής διαγραφής η μεταβίβαση του οχήματος (που είναι σε φορολογική ακινησία), τα στοιχεία δεν διαβιβάζονται υπηρεσιακά. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσέρχεται στη Δ.Ο.Υ. που έχει δηλωθεί η ακινησία και να προβαίνει σε άρση αυτής, καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση στο όνομά του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top