Η παλαιότερη Bentley του κόσμου «ζωντανεύει» και πάλι

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες ανακατασκευής

Bentley ανακατασκευή παλαιότερη

Μετά από δεκαετίες εκτός δρόμου και αποθήκευσης σε ακινησία, η πρώτη Bentley T-Series θα επανέλθει στη «ζωή» μετά από εργασίες πλήρους αποκατάστασης. Ο V8 των 6¼ λίτρων μπήκε σε λειτουργία για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια και ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση παρά την παρατεταμένη αδράνειά τους. Μετά από εργασίες αποκατάστασης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον 18 μήνες και που θα επαναφέρουν το αυτοκίνητο σε εξαιρετική κατάσταση, αυτό θα προστεθεί στην διευρυνόμενη συλλογή Heritage της Bentley με αυτοκίνητα δρόμου που μαζί αναδεικνύουν και τα 103 χρόνια ιστορίας της Bentley.

Η παλαιότερη T-Series ολοκλήρωσε την παραγωγή στις 28 Σεπτεμβρίου 1965. Με ιδιοκτήτη την Bentley Motors και προοριζόμενη για δοκιμές σε όλο τον κόσμο, η T-Series ολοκληρώθηκε με εξωτερική βαφή Shell Grey και μπλε δερμάτινο εσωτερικό.

Το μοντέλο ανακοινώθηκε αρχικά και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού στις 5 Οκτωβρίου 1965 και διέφερε σημαντικά από τον προκάτοχό της, την  S-Type. Συγκεκριμένα, η T-Series ήταν η πρώτη Bentley που χρησιμοποίησε μια ενιαία μέθοδο κατασκευής, χρησιμοποιώντας ένα αυτοφερόμενο αμάξωμα (monocoque chassis) αντί της τεχνικής ξεχωριστού πλαισίου και αμαξώματος που χρησιμοποιούνταν σε κάθε Bentley πριν από αυτήν.

Ο V8 των 225 ίππων, 6¼ λίτρων σχεδιάστηκε αρχικά και παρουσιάστηκε το 1959 στη Bentley S2. Τότε, ο κινητήρας κατείχε την υψηλότερη ειδική απόδοση κατά βάρος από οποιοδήποτε αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, 1,2 κιλά/ίππο. Ο κινητήρας θεωρήθηκε υπερβολικός για εκείνη την εποχή, αλλά η χαρακτηριστική του δύναμη, η αξιοπιστία και οι δυνατότητες εξέλιξής του τον οδήγησαν στο να γίνει ο βασικός κινητήρας της Bentley για τα επόμενα 50 χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που ο κινητήρας αποσύρθηκε το 2019, απέδιδε περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα ισχύος και τρεις φορές την αρχική ροπή, ενώ παρήγαγε 99 % λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Τον Οκτώβριο του 2016, μια ομάδα μαθητευόμενων ξεκίνησε τη διαδικασία ανακατασκευής του VIN 001 της T-Series. Ξεκινώντας με την αφαίρεση της επένδυσης και την ανανέωση του Body-in-White, η T-Series ξεκίνησε το ταξίδι της για να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Μετά τις αρχικές προετοιμασίες, οι εργασίες παύθηκαν προσωρινά, καθώς το λανσάρισμα της τρέχουσας γκάμας και οι μελλοντικές δραστηριότητες ηλεκτροκίνησης έγιναν προτεραιότητα – αλλά με ανανεωμένη προσοχή στην ανάπτυξη της Heritage Collection, το αυτοκίνητο βρίσκεται τώρα στην πορεία επιστροφής.

Η Bentley T-Series χαιρετίστηκε ως σαφές παράδειγμα επαναστατικής μηχανικής, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη Bentley που απομακρύνθηκε από μια ξεχωριστή κατασκευή πλαισίου και η σχετικά ελαφριά κατασκευή της έδωσε εντυπωσιακές επιδόσεις για ένα τετρακίνητο σεντάν το 1965, με μέγιστη ταχύτητα 115 mph και η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 10,9 δευτερόλεπτα.

Παρήχθησαν 1.868 μονάδες της πρώτης γενιάς της T-Series, με τιμή καταλόγου προ φόρων 5.425 £ και στην πλειονότητά τους ήταν τυπικά τετράθυρα σεντάν. Μια δίθυρη έκδοση δημιουργήθηκε το 1966 και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε μια έκδοση κάμπριο, αν και ο αριθμός παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με μόλις 41 αυτοκίνητα. Ένα αυτοκίνητο δεύτερης γενιάς, γνωστό ως T2, κυκλοφόρησε το 1977 και παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1980.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top