Peugeot Sport : 40 χρόνια καινοτομίας και επιτυχίας 

Όλα τα κορυφαία επιτεύγματα

Peugeot Sport ιστορία 40 χρόνια

Η Peugeot Sport γιορτάζει τα 40 χρόνια της. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1981 και ονομάστηκε αρχικά Peugeot Talbot Sport. Η Peugeot Sport αγωνίζεται με επιτυχία σε κορυφαία πρωταθλήματα και αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γαλλική μάρκα έχει αποδειχθεί μια πρωτοπόρος δύναμη στους αγώνες ταχύτητας και στα ράλι, με μερικά από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα του σπορ να βρίσκονται στα χέρια εξαιρετικών οδηγών.

Από τη νίκη της στην πρώτη παγκόσμια διοργάνωση, τον αγώνα ανοιχτού δρόμου Παρίσι-Μπορντό-Παρίσι του 1895, η μάρκα έχει χρησιμοποιήσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό για να προωθήσει την τεχνολογία της. Σήμερα, το Hypercar πρόγραμμά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (FIA WEC) με το πρόσφατα αποκαλυφθέν PEUGEOT 9X8 ξεκινά μια πέμπτη δεκαετία στην παγκόσμια σκηνή του μηχανοκίνητου αθλητισμού με στόχο να προσθέσει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο σε μια αθλητική περιπέτεια που ενσωματώνει εδώ και καιρό στην αναζήτησή της για υπεροχή και συναίσθημα. 

Οι στατιστικές μπορεί μερικές φορές να είναι απλά κάτι περισσότερο από συμβολικές, αλλά δεν μπορούμε να αψηφήσουμε το γεγονός ότι η Peugeot Sport έχει συγκεντρώσει πολύ πιο ηχηρές νίκες από όσα χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία της, τον Οκτώβριο του 1981, σφυρηλατώντας ένα ρεκόρ που εκφράζει την ακατάπαυστη ποιότητα και συνετή αθλητική στρατηγική της ομάδας. «Το Motorsport παρέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία ένα εξαιρετικό εργαστήριο τεχνολογίας για την επιτάχυνση της έρευνας και της προόδου», πιστεύει η CEO της Peugeot, Linda Jackson.

«Για τη μάρκα μας, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεση των μοντέλων μας και στα σχέδιά μας για την κινητικότητα του αύριο. Τα 40 χρόνια της Peugeot Sport στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν έχουν μόνο επιφέρει μια μεγάλη λίστα νικών και τίτλων, αλλά αποτέλεσαν επίσης πηγή πραγματικής υπερηφάνειας. Αυτή η κληρονομιά είναι που μας καθοδηγεί και, κυρίως, χρησιμεύει ως εφαλτήριο για περαιτέρω κατακτήσεις, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον». 

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Jean TODT και όντας αρχικά γνωστή ως Peugeot Talbot Sport, η PEUGEOT Sport παρήγαγε πολυάριθμα εμβληματικά αυτοκίνητα, όπως τα αξέχαστα PEUGEOT 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi και 905, ακολουθούμενα πιο πρόσφατα από τα PEUGEOT 908, 208 T16 Pikes Peak , 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX. Τώρα, το επαναστατικό PEUGEOT 9X8 ετοιμάζεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο ηλεκτροκίνησης της PEUGEOT, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ του αθλητικού χαρακτήρα και της σχεδιαστικής ομάδας της μάρκας. 

Τα τελευταία 40 χρόνια, άνδρες και γυναίκες στην PEUGEOT Sport ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην πρόκληση τόσων πολλών θρυλικών γεγονότων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, και είναι το πάθος και ο επαγγελματισμός τους - δύο θεμελιώδεις αξίες - που εξακολουθούν να εμπνέουν την τρέχουσα ομάδα. 

Κάνοντας μια αναδρομή στις τελευταίες δεκαετίες αναπόφευκτα έρχονται στην επιφάνεια εικόνες της PEUGEOT Sport στο δρόμο για τη διεκδίκηση τίτλων και θριάμβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross της FIA, στο περίφημο Ράλι Ντακάρ, στο Le Mans 24 Hours και στον αγώνα Pikes Peak «Race το the Clouds»  International Hill Climb, καθώς και στους αγώνες σε σιρκουί στη Γαλλία και αλλού, όπως επίσης και στα βάθρα της Formula 1 ως προμηθευτή κινητήρα κ.λπ. 

Τα κορυφαία επιτεύγματα της Peugeot Sport από το 1981 περιλαμβάνουν: 

5 τίτλους Κατασκευαστών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι το 1985, 1986, 2000, 2001 and 2002 

4 πρωταθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι Οδηγών με τους Timo SALONEN, Juha KANKKUNEN and Marcus GRÖNHOLM (δύο φορές) 

3 τίτλοι οδηγών και κατασκευαστών στο Intercontinental Rally (2007, 2008 and 2009) 

Μια μεγάλη λίστα εθνικών τίτλων Ράλι 

3 νίκες στο Le Mans 24 Hours, το 1992 (Yannick DALMAS/Derek WARWICK/Mark BLUNDELL), το 1993 (Christophe BOUCHUT/Eric HÉLARY/Geoff BRABHAM ) και το 2009 (Marc GENÉ/David BRABHAM /Alex WURZ); 

3 νίκες στο Pikes Peak Hill Climb, το 1988 (Ari VATANEN), το 1989 (Robby UNSER) και το 2013 (Sébastien LOEB);   

Τίτλοι στο Super Touring, συμπεριλαμβανομένου και του 1997 German Super Tourenwagen Cup  με το 406 (Laurent AÏELLO); 

7 νίκες στο Dakar, το 1987 (Ari VATANEN), το 1988 (Juha KANKKUNEN), το 1989 και το 1990 (Ari VATANEN), το 2016 και το 2017 (Stéphane PETERHANSEL) όπως επίσης και το 2018 (Carlos SAINZ); 

1 τίτλος Παγκοσμίου Πρωταθλήματος World Rallycross (2015). 

Με τα χρόνια, οι διάφοροι πρωταθλητές που οδήγησαν αυτά τα αυτοκίνητα - πολλά από τα οποία άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στις αντίστοιχες εποχές και την κατηγορία τους - κατάφεραν να βασιστούν στα σχολαστικά, ευσυνείδητα, μαχητικά και καινοτόμα μέλη της ομάδας της PEUGEOT Sport, τα οποία, μαζί με διευθυντές που οδήγησαν τις διαδοχικές εκστρατείες της, ανέβασαν τα χρώματα της μάρκας ψηλά και υπερήφανα. Η δίψα για νίκη προηγούμενων Αγωνιστικών Διευθυντών όπως ο Jean TODT, ο Corrado PROVERA, ο Jean-Pierre NICOLAS και ο Bruno FAMIN -για να τους αναφέρουμε- ήταν υποκινούμενη από την συνεχή αποφασιστικότητα να τους φέρει όλους κοντά, να καινοτομήσει, να εμπνεύσει και να πάει μπροστά. 

Με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τόσο ενσωματωμένο στο DNA της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όλα τα προγράμματα της PEUGEOT Sport έχουν ως στόχο την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου οράματος ή τεχνολογικής στρατηγικής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε τομείς που κυμαίνονται από την ασφάλεια και τις επιδόσεις, έως τις νέες μορφές ενέργειας, αποδοτικότητας, ηλεκτρονικών και βοηθημάτων οδηγού. 

Σήμερα, η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος Hypercar της PEUGEOT Sport με το PEUGEOT 9X8 στο Le Mans 24 Hours και τη FIA WEC. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει  στις ερευνητικές προσπάθειές της, καθώς οι οδηγοί ενσωματώνουν νέες ιδέες μέσα από τις σημειώσεις τους προς όφελος των καθημερινών αυτοκινητιστών σε έναν ενάρετο κύκλο πίστας-δρόμου. Αυτό το μήνα, η PEUGEOT Sport γιορτάζει την 40η επέτειό της, η οποία, αν και σημαντικό ορόσημο, είναι μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο που έχει ακόμα από περαιτέρω ανακαλύψεις, εμπειρίες και περιπέτειες. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top