Αποκαλύπτουμε το νέο Renault Megane E-TECH Electric

Δείτε αυτονομία και χρόνο φόρτισης

Renault Megane E-TECH Electric παρουσίαση

Το νέο Megane E-TECH Electric αποτελεί την πιο καινούρια άφιξη στον κόσμο των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως και ένα smartphone, το νέο Megane E-TECH Electric αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού οικοσυστήματος του χρήστη του. Πρόκειται για ένα όχημα υψηλής τεχνολογίας έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χάρη στις οθόνες OpenR και το νέο σύστημα infotainment OpenR Link, που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Google και βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android Automotive, ενώ έρχεται εξοπλισμένο με Google Assistant, Google Maps και Google Play για μία προσωποποιημένη και ασύγκριτη εμπειρία οδήγησης. 



Τα Full LED φωτιστικά σώματα στο μπροστινό και πίσω μέρος του νέου Mégane E-TECH Electric έχουν μορφοποιηθεί με λέιζερ, γεγονός που αντανακλά τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Το αυτοκίνητο διαθέτει μια εντελώς νέα φωτιστική υπογραφή με «ηλεκτρικά» σχέδια που περνούν στο κεντρικό λογότυπο. Μπροστά, τα φώτα ημέρας φαίνονται να εκτείνονται πέρα από τους προβολείς και να κατεβαίνουν μέχρι τους πλευρικούς αεραγωγούς στη μάσκα. Στο πίσω μέρος, οι πολυάριθμες οπτικές μικρο-ίνες, μορφοποιημένες με λέιζερ και τοποθετημένες σε διασταυρούμενες γραμμές, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φωτεινό αποτέλεσμα που μοιάζει με 3D.

Όταν ο οδηγός ή ο συνοδηγός πλησιάσει για να ανοίξει μια πόρτα, ή όταν το αυτοκίνητο ξεκλειδωθεί, οι χειρολαβές που μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι ενσωματωμένες με την επιφάνεια του αμαξώματος, εμφανίζονται και ανοίγουν αυτόματα. Επιστρέφουν στη θέση τους μετά από δύο λεπτά, όταν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται ή όταν κλειδώσουν οι πόρτες.Η αλληλουχία καλωσορίσματος του νέου Mégane E-TECH Electric, ολοκληρώνεται μόλις ο οδηγός βρεθεί στη θέση του οδηγού. Η οθόνη OpenR με τον πίνακα οργάνων και την οθόνη πολυμέσων ενεργοποιείται με την εμφάνιση του σήματος και του λογότυπου. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός φωτίζει το ταμπλό, ενώ από τα ηχεία ακούγεται το νέο ηχητικό σήμα της Renault, που ολοκληρώνει την αλληλουχία του καλωσορίσματος.

OpenR: η μεγαλύτερη ψηφιακή οθόνη της αγοράς.Πρόκειται για ένα «κόσμημα» στο εσωτερικό του νέου Mégane E-TECH Electric, ένα στοιχείο που ενσωματώνει όλη της τεχνολογία της νέας γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων Renault. Έχοντας κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα πρωτότυπα TreZor (2016), SYMBIOZ (2017) και MORPHOZ (2019), η ολοκαίνουργια ενιαία οθόνη OpenR συνδυάζει- σε διάταξη ανάποδου «L» - τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και την κεντρική οθόνη πολυμέσων. 

Η οθόνη OpenR έχει συνολική επιφάνεια προβολής που δεν μοιάζει με καμία άλλη: 321cm² για την οθόνη του πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών (1920 x 720 pixel, οριζόντια τοποθέτηση) και 453cm² για την οθόνη πολυμέσων 12 ιντσών (1250 x 1562 pixels, κάθετη τοποθέτηση). Η ενσωματωμένη ψηφιακή επιφάνεια έχει συνολική επιφάνεια απεικόνισης 774 cm², σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο όχημα της κατηγορίας.Όσον αφορά στο λογισμικό, το νέο σύστημα OpenR Link περιλαμβάνει το Google, για μια διαισθητική και βελτιστοποιημένη εμπειρία δικτύωσης.

Η περιοχή του «πίνακα οργάνων» στην οθόνη OpenR φιλοξενεί τρείς διαφορετικές διαμορφώσεις, ανάλογα τις προτεραιότητες του οδηγού :
-    Διαμόρφωση οδήγησης (όργανα ελέγχου)
-    Διαμόρφωση πλοήγησης (χάρτες)
-    Διαμόρφωση Zen (μινιμαλιστική εμφάνιση)
-    Διαμόρφωση μπαταρίας (κατάσταση φόρτισης)

Είναι αυτονόητο ότι η οθόνη του ταμπλό μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως. Διαθέτει πέντε widget (χρήση ενέργειας, πίεση ελαστικών, απόσταση, οικολογική οθόνη, μουσική) και 8 χρωματικές επιλογές.Η νέα γενιά του συστήματος MULTI-SENSE και το OpenR Link multimedia interface χαρίζουν στον οδηγό τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις παραμέτρους του αυτοκινήτου, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οθόνης αφής του OpenR, ή μέσω ενός νέου πλήκτρου που βρίσκεται στο τιμόνι.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχει επίσης η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων Parallel Link στον πίσω άξονα. Μαζί με το νέο σύστημα διεύθυνσης, εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες πρόσφυσης για ασφαλέστερη οδήγηση, ενώ εγγυάται και τον ιδανικό βαθμό ακριβείας στο τιμόνι. Τέλος, η λεπτότερη μπαταρία (110 mm) εξασφαλίζει ότι το κέντρο βάρους είναι χαμηλότερο (-90mm σε σύγκριση με το παλιό Mégane) και το αυτοκίνητο είναι πιο ευέλικτο. Το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα χάρη στην μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία αίσθησης κάψουλας (‘Cocoon Effect Technology’) που έχει εξελιχθεί και κατοχυρωθεί από τους μηχανικούς της Renault, επιτυγχάνει ένα επίπεδο ηχητικής άνεσης, αξεπέραστο ακόμα και από ένα «εξ ορισμού» ήσυχο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το δάπεδο του αυτοκινήτου στο μέρος της μπαταρίας καλύπτεται ολόκληρο από ένα στρώμα αφρού που απορροφά τον ήχο. Οι βελτιώσεις γίνονται καλύτερα αντιληπτές με ταχύτητες πάνω από τα 30 χλμ./ώρα, καθώς δημιουργείται ενός είδος ‘κουκουλιού ήχου’ που συναντά κανείς σε πολύ ακριβότερα μοντέλα. Παράλληλα, η τεχνολογία ‘Cocoon Effect’ είναι κατά 3 κιλά ελαφρύτερη από τα συνήθη ηχομονωτικά υλικά. 

Ο κινητήρας του νέου Mégane E-TECH Electric είναι εντελώς καινούργιος. Χάρη στον βελτιστοποιημένο σχεδιασμό του, ο κινητήρας αυτός έχει συμπαγείς διαστάσεις και ζυγίζει μόλις 145 κιλά (μαζί με το συμπλέκτη), όντας, παρά την σημαντική αύξηση της ισχύος και της ροπής του, κατά 10% ελαφρύτερος από τον κινητήρα που σήμερα χρησιμοποιείται στο ZOE. Ο νέος κινητήρας του Megane θα διατίθεται με δύο αποδόσεις ισχύος: 
-    96 kW (130 hp) και 250Nm ροπής
-    160 kW (218 hp) και 300Nm ροπής

Το νέο Mégane E-TECH Electric χρειάζεται μόλις 7,4 δλ. για το τυπικό 0-100.Αναβαθμισμένο σύστημα ανάκτησης ενεργείας 
Κάθε φορά που το αυτοκίνητο φρενάρει, η μπαταρία ανακτά ένα ποσοστό της ενέργειάς της, όμως το νέο Mégane E-TECH Electric εφοδιάζεται με ένα αναβαθμισμένο σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται 4 βαθμίδες απόδοσης που μπορούν να επιλεγούν από τα paddles αλλαγής πίσω από το τιμόνι: Επίπεδο 0 (μηδενική ανάκτηση) μέχρι και Επίπεδο 3 (μέγιστη ανάκτηση και βέλτιστη χρήση του κινητήρα ως φρένου για πλήρη εκμετάλλευση κατά την οδήγηση στην πόλη) .


Το νέο Mégane E-TECH Electric εφοδιάζεται με μία νέα μπαταρία βάρους 395 κιλών που είναι σχεδιασμένη για να ταιριάζει ιδανικά στην πλατφόρμα CMF-EV. Επίσης, υιοθετήθηκε ένα νέο σύστημα ψυκτικού υγρού που βρίσκεται σε μία δεξαμενή κάτω από τη μπαταρία - πρώτη φορά για τη Renault - που καθιστά την μπαταρία πιο συμπαγή και αποδοτική χάρη στους σωλήνες αλουμινίου.

Το νέο Mégane E-TECH Electric προσφέρεται με δύο επιλογές χωρητικότητας μπαταριών:
-    40 kWh με αυτονομία 300 km (κύκλος WLTP)
-    60 kWh με αυτονομία μέχρι 470 km (κύκλος WLTP, ανάλογα την έκδοση).Η μπαταρία των 40kWh αποτελείται από 8 στοιχεία των 24 κυψελών το κάθε ένα, κατανεμημένα σε ένα μόνο επίπεδο. Η μπαταρία των 60 kWh αποτελείται από 12 στοιχεία των 24 κυψελών το κάθε ένα, χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαστάσεις της μπαταρίας παραμένουν αμετάβλητες, συμπεριλαμβανομένου του ύψους ρεκόρ των 110mm. Οι μπαταρίες καλύπτονται από 8ετή εγγύηση. Σε αυτό το διάστημα, θα αντικατασταθούν δωρεάν εάν η χωρητικότητά τους πέσει κάτω από το 70% της ονομαστικής τους ισχύος.

Εκτός από τις δύο διαφορετικές επιλογές ισχύος κινητήρα και μπαταρίας, η ευελιξία του νέου Mégane E-TECH Electric ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις πολλαπλές λύσεις φόρτισης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των 130kw που διατίθεται στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και εκείνης των 22kw που είναι ευρέως διαθέσιμη στην πόλη. 

Οι χρόνοι φόρτισης είναι από τους μικρότερους στην αγορά :
-    Μέχρι 400 χλμ. αυτονομίας σε μικτές συνθήκες μετά από ολονύχτια φόρτιση (8 ώρες) μέσω wallbox 7.4kW 
-    Μέχρι 160 χλμ. αυτονομίας σε πόλη με φόρτιση 1 ώρας μέσω δημόσιου σταθμού φόρτισης 22kW 
-    Μέχρι 200 χλμ. αυτονομίας σε αυτοκινητόδρομο μετά από φόρτιση 30 λεπτών μέσω ταχυφορτιστή 130kW 
-    Μέχρι 300 χλμ. αυτονομίας μετά από φόρτιση 30 λεπτών μέσω ταχυφορτιστή 130 kW 


Το 26 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) του νέου Mégane E-TECH Electric χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: οδήγηση, στάθμευση και ασφάλεια. Ενεργό σύστημα υποβοήθησης οδηγού (Active Driver Assist).Για να προσφέρει ασφάλεια χωρίς όρια, το νέο Mégane E-TECH Electric περιλαμβάνει επίσης το καινοτόμο ‘Fireman Access’ που δημιουργήθηκε μετά από μακροχρόνια συνεργασία – άνω από 10 ετών – μεταξύ του Renault Group και των Γάλλων πυροσβεστών. Περιλαμβάνει την προσθήκη ειδικής πρόσβασης για τις ομάδες διάσωσης στην προσπάθειά τους να σβήσουν γρήγορα μια πυρκαγιά μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό όχημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σβήσουν τη φωτιά σε μόλις 5 λεπτά σε αντίθεση με 1-3 ώρες που χρειαζόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ένας διακόπτης που βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες διάσωσης να αποσυνδέσουν την μπαταρία από το κύκλωμα υψηλής τάσης του οχήματος. 

Επίσης στο παρμπρίζ του νέου Mégane E-TECH Electric υπάρχει ένας κωδικός QR. Προορίζεται για τις ομάδες διάσωσης οι οποίες, σκανάροντάς τον όταν κληθούν σε ατύχημα, μπορούν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα. Τους δίνει επίσης πρόσβαση στις δομικές πληροφορίες του αυτοκινήτου (π.χ. τη θέση της μπαταρίας και τους αερόσακους, θέσεις για γρήγορη και χωρίς κίνδυνο κοπή), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 15λεπτά στο χρόνο που απαιτείται για τη διάσωση ενός εγκλωβισμένου ατόμου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top