Ας ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον της Formula 1 

Τα μονοθέσια του 2022 φέρουν ελαστικά Pirelli σε ζάντες 18 ιντσών  

Pirelli  Formula 1 ελαστικά 18 ιντσών

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η διάσταση της ζάντας, προστίθενται 5 ίντσες στη διάμετρό της. Η προηγούμενη διάσταση παρέμεινε ίδια από το 1960: Πολύ φαρδιά ελαστικά με επικυκλικά πλαϊνά ήταν η εικόνα της Formula 1 στην πίστα για περισσότερο από μισό αιώνα.Τώρα είναι ώρα να αλλάξουν και να έχουν μια πιο μοντέρνα προσέγγιση. Με μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογική προσέγγιση με τα αυτοκίνητα παραγωγής και την αισθητική των σημερινών ελαστικών.  Το νέο ελαστικό P Zero F1 έχει το ίδιο πλάτος με πριν (305 χιλιοστά εμπρός και 405 χιλιοστά πίσω) όμως η συνολική του διάμετρος είναι λίγο μεγαλύτερη από τα 660 χιλιοστά ανέβηκε στα 720 χιλιοστά. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η μείωση του πλαϊνού που τώρα μοιάζει με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ της Pirelli τα οποία για χρόνια είναι η επιλογή για τα κορυφαία σε απόδοση αυτοκίνητα δρόμου στον κόσμο. 


Αυτό το νέο προφίλ θα αλλάξει τη συμπεριφορά των μονοθεσίων της F1 στην πίστα, θα τα καταστήσει πιο ακριβή στην αλλαγή πορείας. Από τις δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα – τόσο σε στεγνές όσο και σε βρόχινες συνθήκες – η απήχηση των οδηγών είναι θετική. Τα νέα ελαστικά θα συμβάλουν στο να έχουμε πιο ανταγωνιστικούς αγώνες με μονοθέσια τα οποία θα επηρεάζονται λιγότερο από τους αεροδυναμικούς στροβιλισμούς ενόσω ακολουθούν το ένα το άλλο. Το χαμηλότερο προφίλ έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ευκαμψία από το ελαστικό, οπότε μικρότερη επίδραση στη συνολική αεροδυναμική του μονοθεσίου.

Όλα αυτά θα διευκολύνουν τις μονομαχίες στην πίστα.Οι γόμες για τα ελαστικά 18 ιντσών θα είναι επίσης εντελώς καινούργιες, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την διαχείριση της υπερθέρμανσης. Πέντε γόμες διαφορετικής σκληρότητας θα είναι διαθέσιμες για το πρωτάθλημα FIA Formula One World Championship, του 2022. Σε κάθε αγώνα θα επιλέγονται οι τρεις πιο ταιριαστές το ίδιο ακριβώς γίνεται και σήμερα.  


Πηγαίνοντας από τις 13 ίντσες στις 18 ίντσες η Pirelli γίνεται ο μόνος κατασκευαστής ελαστικών που έχει αγωνιστεί στη Formula 1 με όλες τις διαστάσεις ελαστικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε το 1950, χάρη στις πρώτες νίκες της  Pirelli και τους τίτλους με τις Alfa Romeo, Ferrari και Maserati: μονοθέσια Formula 1 με τον κινητήρα εμπρός και ψηλά στενά λάστιχα.

Καθώς οι εποχές άλλαζαν το άθλημα πήγε στις ζάντες 13 ιντσών προτού η Pirelli επιστρέψει στη σημερινή εποχή όπου από το 2011 είναι ο παγκόσμιος προμηθευτής ελαστικών της Formula 1.  Το 2017, μια καινοτομία από την Pirelli ήταν η δημιουργία φαρδύτερων ελαστικών κατά 25%. Αυτά είχαν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής πρόσφεραν καλύτερη πρόσφυση και συνέβαλαν στην βελτίωση των ρεκόρ ταχύτερων γύρων σε όλο τον κόσμο. Τώρα ένα ακόμη νέο κεφάλαιο ανοίγει με τα ελαστικά 18 ιντσών: μια νέα διάσταση με την οποία η Pirelli έχει την τιμή να συνοδεύσει τη Formula 1 στο δρόμο του μέλλοντος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top