Το Mercedes Actros L πάει...μόνο του

Τα απίστευτα συστήματα που διαθέτει

Mercedes Actros L 2021 συστήματα ασφάλειας

Το Mercedes-Benz Actros θέτει διαρκώς ψηλά τον πήχη για τα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και βαρέων διανομών από το 1996 με την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την άνεσή του. Οι πελάτες στην Ευρώπη θα μπορούν να παραγγέλνουν το βαρύ φορτηγό με συμβατικό πετρελαιοκινητήρα από την 1 Ιουλίου 2021, ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει η παραγωγή του. 

Μια επιλογή για το Actros L είναι το Active Drive Assist 2ης γενιάς (ADA 2). Το σύστημα υποστηρίζει ενεργά τον οδηγό αναλαμβάνοντας τη διαμήκη και εγκάρσια καθοδήγηση του φορτηγού υπό συγκεκριμένες συνθήκες και διατηρώντας αυτόματα την απόσταση από το μπροστινό όχημα, καθώς και επιταχύνοντας και, εάν χρειάζεται, διευθύνοντας το όχημα όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, π.χ. αρκετά μεγάλη ακτίνα στροφής ή ορατές σημάνσεις στο οδόστρωμα. Επιπλέον περιλαμβάνει την επιμέρους λειτουργία ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να ακινητοποιεί εκτάκτως το όχημα εάν ο οδηγός, παρά τις οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το τιμόνι. Εάν τελικά το φορτηγό ακινητοποιηθεί, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης. Επιπλέον, ξεκλειδώνει τις πόρτες έτσι, ώστε τα σωστικά συνεργεία και οι πρώτες βοήθειες να μπορούν να προσεγγίσουν άμεσα τον οδηγό σε περίπτωση έκτακτου ιατρικού περιστατικού. 


Το Actros L διαθέτει επίσης, στο βασικό εξοπλισμό του, το Active Brake Assist 5 (ABA 5) με λειτουργία αναγνώρισης πεζών. Το συγκεκριμένο σύστημα μειώνει τον κίνδυνο σύγκρουσης του φορτηγού με προπορευόμενο ή στάσιμο όχημα, καθώς και τον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης με πεζό λόγω απροσεξίας του οδηγού, υπερβολικά μικρής απόστασης ή ακατάλληλης ταχύτητας. Η λειτουργία του ABA 5 βασίζεται σε ένα σύστημα που συνδυάζει ραντάρ και κάμερες.

Εάν το σύστημα αναγνωρίσει κίνδυνο ατυχήματος με μπροστινό όχημα, στάσιμο εμπόδιο ή πεζό (που διασχίζει τον δρόμο, κινείται προς το όχημα, περπατά στην ίδια λωρίδα με το όχημα ή ακινητοποιείται ξαφνικά μπροστά στο όχημα), σε πρώτη φάση, προειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και ηχητικά. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει κατάλληλα, το σύστημα ενεργοποιεί τη δεύτερη φάση όπου πραγματοποιείται μερική πέδηση του οχήματος. Εάν ο κίνδυνος σύγκρουσης εξακολουθεί να υπάρχει, το ABA 5 πραγματοποιεί αυτοματοποιημένη πλήρη πέδηση – έως ταχύτητα οχήματος 50 km/h, εφόσον αναγνωρίσει πεζούς εν κινήσει.  


Στόχος όλων των συστημάτων υποβοήθησης της Mercedes-Benz Trucks είναι να υποστηρίζουν τον οδηγό στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εντός των ορίων τους. Ωστόσο, ο οδηγός δεν παύει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή οδήγηση του οχήματος κάθε στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top