Πότε έρχονται τα νέα ηλεκτρικά Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron 

Με αυτονομία έως 520 χιλιόμετρα και αγωνιστικές επιδόσεις

Audi Q4 e-tron  Q4 Sportback e-tron άφιξη Ελλάδα

Η Audi αποκάλυψε τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron, τα πρώτα της ηλεκτρικά μοντέλα στην compact SUV κατηγορία. Απόλυτα χρηστικά, εξοπλισμένα με τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες. Άκρως εντυπωσιακά στην όψη και την αίσθηση, εξαιρετικά ευρύχωρα στο εσωτερικό και με πρωτοποριακές λύσεις στον έλεγχο, τον χειρισμό, τις οθόνες και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Ο προοδευτικός και σύγχρονος σχεδιασμός είναι τυπικός Audi, τόσο λειτουργικός όσο και αεροδυναμικός: το Q4 e-tron επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 ενώ το Sportback φτάνει σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26. 

Το εσωτερικό του Audi Q4 e-tron και του Q4 Sportback e-tron είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο και ευάερο. Ο πίνακας οργάνων, στραμμένος προς τον οδηγό, ενσωματώνει δύο οθόνες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα σχεδιαστικά στοιχεία. Εντελώς καινούργιο είναι το πολυλειτουργικό τιμόνι με τις απρόσκοπτες επιφάνειες αφής, που χρησιμοποιεί ο οδηγός για τον έλεγχο του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Το Infotainment και η πλοήγηση λειτουργούν κυρίως χρησιμοποιώντας την κεντρική οθόνη αφής MMI, η οποία θα είναι επίσης διαθέσιμη σε μέγεθος 11,6 ιντσών προς το τέλος του έτους. Ο φυσικός έλεγχος φωνής παρέχει την τρίτη λειτουργική διεπαφή. 

Προαιρετικά, τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron μπορούν να εξοπλιστούν με μια άλλη σημαντική καινοτομία - την οθόνη head-up επαυξημένης πραγματικότητας. Τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron προσφέρουν μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Το πακέτο ενημέρωσης/ψυχαγωγίας στο ηλεκτρικό compact SUV είναι δομημένο σε τρία επίπεδα - από MMI σε MMI plus έως MMI pro. Διατίθενται διάφορες λειτουργίες ανάλογα με το επίπεδο διαμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της head-up οθόνης επαυξημένης πραγματικότητας και του Audi virtual cockpit plus. Τα προαιρετικά επίπεδα παρέχουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Audi connect, συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου σχεδιασμού διαδρομών e-tron για την επεξεργασία της βέλτιστης διαδρομής που λαμβάνει υπ’ όψη της τη δημόσια υποδομή φόρτισης. Για premium ήχο, φροντίζει ένας νέος συνεργάτης ιδιαίτερα δημοφιλής στη νέες γενιές φίλων του ήχου υψηλής πιστότητας - το ηχοσύστημα της Sonos που συνδυάζει το lifestyle, την τεχνολογία και το design σε μια νέα διάσταση. 

Ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων, ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 520 έως 1.490 λίτρα στο Q4 e-tron και 535 έως 1.460 λίτρα στο Sportback. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να ρυμουλκήσουν ρυμουλκούμενα με βάρος έως και 1.000 κιλά (με φρένα, με κλίση 12%), με τις εκδόσεις quattro να μπορούν ακόμη να φτάσουν έως και 1.200 κιλά. 

Τα δύο μοντέλα διακρίνονται για τη μεγάλη αυτονομία τους. Το Q4 40 e-tron έχει αυτονομία έως και 520 χιλιόμετρα (WLTP) με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας. Χάρη στη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φορτίσει αρκετή ενέργεια για να διανύσει περίπου 130 χιλιόμετρα (WLTP) σε μόλις 10’. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή myAudi, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγξει τη φόρτιση ή και τον κλιματισμό εξ αποστάσεως, από το smartphone του. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron ανταποκρίνονται και καλύπτουν  προσδοκίες πολύ διαφορετικών ομάδων πελατών - από τους αστικά κυρίως κινούμενους έως τους πολυταξιδευτές. Διαθέσιμες δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η συμπαγής μπαταρία για το Q4 35 e-tron έχει καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh (55 kWh ακαθάριστο), ενώ οι τιμές για τη μεγάλη μπαταρία στο Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron quattro είναι 77 (82) kWh. 

Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με έξοδο 125 kW (170 PS ) και 150 kW (204 PS) αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro έχει δύο ηλεκτροκινητήρες για την ηλεκτρική τετρακίνηση quattro. Προσφέρουν μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS), η οποία εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Τα δύο νέα ηλεκτρικά SUV της Audi μπορούν να φορτιστούν με διάφορα επίπεδα ισχύος χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ή συνεχές ρεύμα (DC) ανάλογα με την μπαταρία. Η συμπαγής μπαταρία μπορεί να δεχθεί έως και 7,4 kW φόρτιση AC και έως 100 kW όταν χρησιμοποιείται φόρτιση HPC (φόρτιση υψηλής ισχύος) με συνεχές ρεύμα. Ως στάνταρ, η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει έως και 11 kW με AC και έως και 125 kW με HPC. 

Προαιρετικά, η Audi θα παρέχει μια σπορ ανάρτηση για όλες τις εκδόσεις Q4 e-tron που χαμηλώνουν το αμάξωμα κατά 15 χιλιοστά (στάνταρ χαρακτηριστικό στην S line). Επιπλέον, μπορεί να εγκατασταθεί το σύστημα Audi drive select με διαφορετικά προφίλ οδήγησης (στάνταρ στο Sportback), όπως και το προοδευτικό τιμόνι, το οποίο λειτουργεί όλο και πιο άμεσα καθώς αυξάνεται η γωνία διεύθυνσης (ως στάνταρ στα μοντέλα quattro). Η ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης - μια επιλογή για όλες τις εκδόσεις κινητήρων - παρέχει ακόμα πιο ευέλικτη εμπειρία οδήγησης. Οι ζάντες από 19 έως 21 ίντσες χαρακτηρίζονται από διάφορα αεροδυναμικά σχέδια - το σε μεγάλο βαθμό κλειστό σχέδιο παίζει επίσης ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης. 

Τα compact ηλεκτρικά SUV διαθέτουν πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού ως στάνταρ. Σε αυτά περιλαμβάνεται το predictive efficiency assist (προγνωστική υποβοήθηση ενεργειακής απόδοσης), που υποστηρίζει ένα στυλ οδήγησης που βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας. Τα προαιρετικά συστήματα - όπως πολλά άλλα χαρακτηριστικά εξοπλισμού - χωρίζονται σε πακέτα. Το αποκορύφωμα αυτών είναι το  adaptive cruise assist, το οποίο βοηθά τον οδηγό με διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση σε ολόκληρο το εύρος ταχύτητας, προσδίδοντας στοιχεία αυτόνομης οδήγησης. Οι κάμερες surround view είναι μια εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια κατά την οδήγηση στην πόλη και κατά τη στάθμευση. 

Η Audi κατασκευάζει τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron για τις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μηδενική βάση ρύπων. Όσον αφορά τις εκπομπές, η μάρκα με τα τέσσερα δαχτυλίδια ακολουθεί τη φιλοσοφία της «αποφυγής και μείωσης». Το εργοστάσιο στο Zwickau, το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί οικολογικό ηλεκτρισμό. Η παραγωγή κυψελών μπαταρίας απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας - γι’ αυτό η Audi ζήτησε από τους προμηθευτές κυψελών της να χρησιμοποιούν μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στις διαδικασίες παραγωγής τους. 

Το Audi Q4 e-tron θα κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές αγορές στις αρχές του καλοκαιριού, με τα μοντέλα Sportback να ακολουθούν προς τα τέλη του. Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής στην ελληνική αγορά θα ανακοινωθούν λίγο πριν το λανσάρισμα του μοντέλου.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top