Από την απαγωγή στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη - Το χρονικό της πρωτόγνωρης υπόθεσης

Ένα θρίλερ... που κράτησε έξι μήνες αλλά είχε αίσιο τέλος

Από την απαγωγή στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απαγωγή, η οποία διήρκησε 6 ολόκληρους μήνες, έλαβε σήμερα αίσιο τέλος, αφού ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, είναι ξανά κοντά στους δικούς του ανθρώπους, χάρη στην επιτυχημένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, η οικογένεια του δεν χρειάστηκε να δώσει λύτρα αλλά και οι απαγωγείς του συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αστυνομία έπιασε στον ύπνο τους απαγωγείς και κατάφερε να εντοπίσει το κρησφύγετό τους, μια εγκαταλελειμμένη μάντρα αυτοκινήτων, 5 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

Το χρονικό της απαγωγής

Ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, όταν το όχημα του 54χρονου επιχειρηματία εντοπίστηκε τρακαρισμένο στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα.  Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εκτιμάται ότι το ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες εκείνη την ημέρα, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κρησφύγετο των δραστών.

Το πρώτο sms

Εννιά μέρες μετά την εξαφάνιση του επιχειρηματία, οι απαγωγείς στέλνουν το πρώτο sms στο κινητό του αδελφού του, ζητώντας λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικογένεια ενημερώνει ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Ακολούθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους αδίστακτους κακοποιούς, οι οποίοι τελικά «έριξαν» τις απαιτήσεις τους στα 18 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως η οικογένεια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ και περίμενε την επόμενη κίνηση των απαγωγέων.

ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ: Πρωτόγνωρος για τα ελληνικά χρονικά ο τρόπος με τον οποίο ζήτησαν την παράδοση λύτρων

Συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των λύτρων έφτασε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός για να γίνει η “ανταλλαγή”.

Το USB

Στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης, το οποίο περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του. Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του και τους ζητούσε να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων για να αποδειχτεί ο χρόνος μαγνητοσκόπησης του μηνύματος.

Από τότε όμως η επικοινωνία σταμάτα. Οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την οποιαδήποτε προσπάθεια συναλλαγής με την οικογένεια και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Η επιστολή της οικογένειας

Η οικογένεια δημοσιοποιεί μια επιστολή της στα μέσα Ιουνίου, στην οποία κάνει γνωστό ότι 53 μέρες μετά το θρίλερ και αφού δεν είχαν νέα για την κατάσταση του επιχειρηματία, σταματούν τις διαπραγματεύσεις.

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Με SMS εμφανίστηκαν οι απαγωγείς μια εβδομάδα μετά την συγκλονιστική επιστολή της οικογένειας

Στα τέλη του ίδιου μήνα, οι δράστες στέλνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους συγγενείς του. Σε αυτό ουσιαστικά εξιστορούσε στους συγγενείς του είδηση που είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίο την προηγούμενη ημέρα και παράλληλα ζητείτο το ποσό μαμούθ των 50-70 εκατ. ευρώ.  Η απάντηση τις οικογένειας ήταν ότι ήταν συγκεκριμένη αδύνατον να συγκεντρωθούν τόσα χρήματα.

ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ Λεμπιδάκη: Τα νέα sms με την οικογένεια-«Αν υποθέσουμε ότι ζει, τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε;»

Έριξαν τα λύτρα οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη! Ζητούν τώρα 18 εκατομμύρια

Στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού μάλλον οι απαγωγείς πείστηκαν πως η οικογένεια δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα, διαμηνύουν πως είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους ώστε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να αφεθεί ελεύθερος. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους απαγωγείς και την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Απελευθερώθηκε ο Λεμπιδάκης - Οχτώ συλλήψεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top