Καταλονία: Η ανεξαρτησία, οι απειλές για άρση της αυτονομίας και το μέλλον της Ισπανίας

Τι λέει στο star.gr για τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα ο διεθνολόγος Κ. Φίλης / Πρώτη ανάρτηση: 11-10-2017 15:03

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την οπισθοχώρηση του Κάρλες Πουτζδεμόν και την πρόσκληση σε διάλογο της ισπανικής κυβέρνησης ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης, μιλώντας στο star.gr για τις εξελίξεις στην Καταλονία.

«Η χθεσινή εξέλιξη στην Καταλονία, όπου ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης έκανε ένα βήμα πίσω και ζήτησε από τη Μαδρίτη να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της περιοχής ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό τους εντελώς λάθος όρους για την καταλανική ηγεσία. Έγινε κόντρα στο ισπανικό σύνταγμα, η προσέλευση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, δεν υπήρξε δηλαδή μια μαζική προσέλευση του 70% - 80% των Καταλανών και ένα ανάλογο αποτέλεσμα για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει πολιτικά, και η υποστήριξη είτε εντός Ισπανίας από άλλα αυτονομιστικά κινήματα είτε στο εξωτερικό ήταν μηδενική», είπε ο κ. Φίλης.

(O Κ. Φίλης)

Γι’ αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, η καταλανική ηγεσία είναι απομονωμένη με ένα μόνο κομμάτι των Καταλανών, που από ότι φαίνεται δεν είναι το πλειοψηφικό, να στηρίζει την απόσχιση από την Ισπανία.

«Αυτή τη στιγμή η καταλανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Η ισπανική κυβέρνηση προφανώς θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να στείλει ένα μήνυμα σε επίδοξους μιμητές. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η θέση του Ραχόι είναι επισφαλής, καθώς ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και θέλει επίσης να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο αρκετά συντηρητικό το οποίο έχει μέσα στο κόμμα του, οπότε δύσκολα θα υπαναχωρήσει. Αυτό το οποίο μένει προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο ουσιαστικά θα καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και θα άρει την αυτονομία της περιοχής,  είναι να υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, όχι επί τη βάσει της απόσχισης, αλλά μιας μεγαλύτερης αυτονομίας επί παραδείγματι στα δημοσιονομικά, όπως συμβαίνει με τους Βάσκους, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα κομμάτι των Καταλανών», εξήγησε ο κ. Φίλης.

Τι θα συμβεί αν ο Ραχόι ενεργοποιήσει το άρθρο 155;

«Αυτή τη στιγμή η απειλή από πλευράς Ραχόι φαντάζει περισσότερο ένας εκβιασμός προς την καταλανική κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είναι αυτή η χθεσινή ενέργεια με την κάτι σαν μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία προς το παρόν έχει συμβολικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Θέλω να πιστεύω ότι ο Ραχόι δεν προτίθεται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, διότι αν επιλέξει αυτόν τον δρόμο είναι σίγουρο ότι, αυτό που προσδιορίζουμε ως η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία από την εποχή του Φράνκο, μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά ενός πολύ σοβαρού διχασμού και διαίρεσης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης», απάντησε.

Αν η ισπανική κυβέρνηση καθαιρέσει την τοπική καταλανική κυβέρνηση και πάρει την αυτονομία της Καταλονίας, αυτό σύμφωνα με τον κ. Φίλη θα αποτελέσει τη σπίθα για να ξεκινήσει η φωτιά του διχασμού σε μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ισπανία.

«Θαρρώ ότι ο Ραχόι θα απέφευγε μια τέτοια ενέργεια διότι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που αυτή τη στιγμή είναι άδηλες ως προς την επόμενη μέρα», είπε.

Άλλωστε ο Ισπανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η ενέργεια αυτή θα ενίσχυε αφενός τον καταλανικό εθνικισμό, θα συσπείρωνε ένα μεγάλο κομμάτι των Καταλανών που αυτή τη στιγμή είναι σε μια επαμφοτερίζουσα στάση και ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο και την ίδια την κυβέρνησή του αν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσιζε να άρει την στήριξή του σε αυτή.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα εξασφαλίζει την παραμονή της Καταλονίας μέσα στην Ισπανία και ταυτόχρονα θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό. Αυτή η εξέλιξη θα ικανοποιούσε και τους Καταλανούς που θέλουν κάτι περισσότερο για την Καταλονία, αλλά δεν θέλουν ανεξαρτησία και από ότι φαίνεται αυτοί είναι και η πλειοψηφία. Βέβαια θα δημιουργούσε πρόβλημα στην τωρινή ηγεσία, η οποία φούσκωσε τα μυαλά των εθνικιστών, λέγοντας ότι θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top