Oμιλία Πουντζδεμόν: Δεν προχώρησε στην κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας - Ζητά συνομιλίες με τη Μαδρίτη

Ανέστειλε τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ισπανία κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης / Νέα ενημέρωση 21:23

Mε μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η ομιλία του Κάρλες Πουτζδεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Ξεκίνησε η ομιλία-κλειδί του Πουτζντεμόν στο τοπικό Κοινοβούλιο! Ενδέχεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας, υπογράμμισε ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, μιλώντας για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Έτοιμη η ισπανική κυβέρνηση να συλλάβει τον Καταλανό ηγέτη

 

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζδεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα η Καταλονία: Η αστυνομία απέκλεισε το κοινοβούλιο πριν την ομιλία Πουτζντεμόν

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

Ο ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Στον πολυαναμενόμενο λόγο που έβγαλε στο τοπικό Κοινοβούλιο, ο Πουτζδεμόν ζήτησε αρχικά να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού.

Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο», αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεσή μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

 

H πρώτη αντίδραση της Ισπανικής κυβέρνησης: Εκβιασμός, δεν θα τον επιτρέψουμε

Η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήρθε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πουτζδεμόν και η Μαδρίτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον εκβιασμό.

«Ηταν ένας εκβιασμός προς το κράτος σε ζωντανή μετάδοση. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, δεν θα τον επιτρέψουμε», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την ABC, ενώ έκαναν λόγο για «σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από τον Πουτζδεμόν.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι Καταλανοί τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ούτε είναι επιτρεπτό να γίνεται μία σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και μετά να μείνει σιωπηρά σε εκκρεμότητα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top