Μεξικό ώρα μηδέν: "Οι κάτοικοι φοβούνται μήπως τους πέσει κάποιος τοίχος στο κεφάλι, την ώρα που περπατούν στον δρόμο"

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μεξικού στο star.gr

Οι κάτοικοι φοβούνται στο Μεξικό μετά τον σεισμό

Σοκ και τρόμος έχει προκληθεί στο Μεξικό από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ, λίγες μόλις μέρες μετά τον τεράστιο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ, που σκότωσε 100 ανθρώπους και ανήμερα της 32ης θλιβερής επετείου του σεισμού του 1985.

Το star.gr επικοινώνησε με την κα. Γεωργία Μπουτσιάνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μεξικού (Comunidad Helénica de México A.C.) για να μάθει περισσότερα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πρεσβεία. Έχουμε δημιουργήσει και μια διαδικτυακή ομάδα για να είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες της κοινότητάς μας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όμως, δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κι έτσι πρέπει να τους παίρνουμε τηλέφωνο έναν έναν», εξηγεί η Πρόεδρος.

«Όλοι οι Έλληνες είναι καλά. Δεν έχουμε καμία είδηση για τραυματισμούς ή προβλήματα». Όπως μαθαίνουμε, ένας μόνο Έλληνας εγκατέλειψε το σπίτι του, αφήνοντάς το να καταστραφεί, και μάλιστα σε πολύ καλή περιοχή της Πόλης του Μεξικού, την Colonia Roma y Condesa.

Η κα. Μπουτσιάνη αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, οι νεκροί είναι 225, ενώ τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν έφτασαν τα 39. H αγωνία είναι διάχυτη στη χώρα, καθώς ένα κοριτσάκι παραμένει εγκλωβισμένο στο σχολείο που κατέρρευσε. Όλοι παρακολουθούν με ανείπωτη ανησυχία τις εξελίξεις και περιμένουν να βγει το κοριτσάκι από τα συντρίμμια ζωντανό. «Λένε ότι έχει εγκλωβιστεί κάτω από το θρανίο», εξηγεί η Πρόεδρος.

«Ο κόσμος έχει οργανωθεί. Έχουν βγει στους δρόμους εθελοντές και ζητούν να εκπαιδευτούν σε θέματα τέτοια, για να μπορούν να βοηθήσουν». Πράγματι, έχουν δημιουργηθεί πολλά κέντρα συλλογής προϊόντων, από τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό μέχρι εργαλεία, ώστε να μπορέσουν οι εθελοντές να σκάψουν και να καθαρίσουν τους δρόμους.

Οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού ήταν τρομοκρατημένοι χθες, Τρίτη, μέρα του σεισμού. Σήμερα, όπως τονίζει η κα. Μπουτσιάνη, ο πανικός έχει υποχωρήσει σιγά σιγά, δίνοντας τη θέση του στην πικρία και τη στενοχώρια. «Σήμερα είναι πιο συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι από χθες, έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται, είναι, όμως, πολύ πικραμένοι και φοβισμένοι. Φοβούνται να μπουν μέσα σε κτίρια και, κυρίως, φοβούνται στον δρόμο, μήπως τους πέσει κάποιο κομμάτι από τοίχο στο κεφάλι».  

Από χθες μέχρι τώρα, όπως αναφέρει η Πρόεδρος, έχουν γίνει 11 μετασεισμοί. Τα σχολεία, οι δουλειές και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, ώστε τα κτίρια να ελεγχθούν. Η πολιτεία, μάλιστα, «ζήτησε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι ψύχραιμος και να δει αν υπάρχουν ρωγμές. Πιθανότατα, από αύριο θα ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε σιγά σιγά στη δουλειά».

«Ο κόσμος είναι πολύ λυπημένος, όμως θέλει να βοηθήσει. Κινητοποιείται. Μέχρι και ο στρατός είναι στους δρόμους και προσπαθεί να βοηθήσει» λέει η κα. Μπουτσιάνη, ραγίζοντας καρδιές. «Ο χθεσινός σεισμός ήταν φρικτός».

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top