Αδειάζει τον Τραμπ ο Πούτιν: «Eπίθεση κατά κυρίαρχου κράτους οι βομβαρδισμοί στη Συρία»

Τεταμένες και ΠΑΛΙ οι σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα οι ΗΠΑ, εκτοξεύοντας 59 πυραύλους Τόμαχοκ από δυο αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στη Μεσόγειο, με στόχο την στρατιωτική βάση «Αλ-Σααϊράτ».

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, οι  πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ.

Ο βομβαρδισμός αυτός από τις ΗΠΑ ήρθε ως απάντηση του Αμερικανού προέδρου στο βομβαρδισμό του Ιντλίμπ με χημικά αέρια από το καθεστώς Άσαντ, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ: «ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει:

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Μιλώντας στο «LiveU», ο Δημήτρης Λιάτσος, δημοσιογράφος από τη Μόσχα, τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ενημερώση των ρωσικών αρχών μέσω «κόκκινου τηλεφώνου», ενώ εξήγησε μετά τις δηλώσεις της «φωνής του Πούτιν» (όπως αποκαλείται ο Ντμίτρι Πεσκόφ), πως «ο Πρόεδρος του Πούτιν θεωρεί πως μετά από αυτό το χτύπημα έχουν γίνει τρία πράγματα. Πρώτον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η προσέγγιση Μόσχας και Ουάσινγκτον για πάρα πολλά θέματα που ούτως η άλλως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις ήταν στο ναδίρ. Δεύτερον δεν παίρνουν υπόψη οι Αμερικανοί καν το μορατόριουμ που έδωσαν οι Ρώσοι στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και που δείχνει ότι δεν έχει καμία σχέση η αεροπορία της Συρίας στην επίθεση αυτή με χημικά όπλα. Τρίτον και πιο βασικό το οποίο δεν αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ, 20 λεπτά μετά το χτύπημα άρχισε επίθεση των δυνάμεων του ISIS στο αεροδρόμιο που έγινε το χτύπημα ενάντια στον συριακό στρατό, πράγμα το οποίο δείχνει ότι δόθηκε το πράσινο φως σε κάποιους να αναθαρρήσουν και να ξεκινήσουν επιθέσεις σε περιοχές εκεί που τις είχαν χάσει από τον συριακό στρατό. Ο Πούτιν τέλος, θεωρεί πως αυτό το χτύπημα είναι προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου από το μακελειό που γίνεται στη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 200 άμαχοι και μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, προειδοποίησε για «αρνητικές επιπτώσεις» πριν καν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία ως αντίδραση σε μια επίθεση με τοξικό αέριο.

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Ιντλίμπ, την ευθύνη της οποίας οι ΗΠΑ επιρρίπτουν στη Ρωσία και τη Συρία, και τις οποίες ευθύνες απορρίπτουν και οι δύο χώρες, είπε, «πρέπει να σκεφτούμε τις αρνητικές επιπτώσεις,  και όλη η ευθύνη εάν διεξαχθούν στρατιωτικές πράξεις θα ανήκει σε εκείνους που ξεκίνησαν κάποια τέτοια αμφίβολη και τραγική επιχείρηση», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Όταν ερωτήθηκε ποιές θα είναι οι συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις, είπε, «Δείτε το Ιράκ, δείτε τη Λιβύη».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ: «ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ»

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία, εξυπηρετεί τους σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» αλλά και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, στη Συρία.

«Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση. «Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία», πρόσθεσε.

ΤΡΑΜΠ: «ΔΙΕΤΑΞΑ ΕΠΙΘΕΣΗ! ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΩΡΑ»

Σε γραπτή ανακοίνωση που διάβασε ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στους Αμερικανούς συμπολίτες του μετά την επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ, ανέφερε:

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο. Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΟΛΑΝΤ

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, «πριν από λίγο μάθαμε από το Προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ότι οι αμερικανικές Αρχές ειδοποίησαν τον Φρανσουά Ολάντ για το χτύπημα λίγα λεπτά πριν γίνει. Το βράδυ της Δευτέρας, ο κεντρώος Προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Υπέρ έχουν ταχθεί και οι βρετανικές αρχές».

 

 



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top