Τούρκοι: Δεν ήταν εσκεμμένη η σύγκρουση του «Karmate» - Αντικαθίσταται ο κυβερνήτης του «Αρματωλός»

Νέο επεισόδιο τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Λέσβου

Δείτε το ρεπορτάζ από το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
Πρώτη ανάρτηση 15:44

Αναστάτωση προκλήθηκε για ακόμη μια φορά στο Αιγαίο, όταν στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» συγκρούστηκε με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοιχτά της Λέσβου. Από την πλευρά της η τουρκική πλευρά σημειώνει πως η σύγκρουση δεν έγινε εσκεμμένα και πως δεν υπήρξε κίνδυνος βύθισης. Από την ελληνική πλευρά, έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, ότι επισπεύδεται με απόφαση της ηγεσίας η αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντικατάσταση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, επισπεύσθηκε λόγω του συμβάντος.

Νέο επεισόδιο στο Αιγαίο: Aυτό είναι το τουρκικό πλοίο που έπεσε σε ελληνική κανονιοφόρο

Τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών: «Δεν υπήρξε κίνδυνος βύθισης των δύο πλοίων στο Αιγαίο»

Δεν υπήρξε κίνδυνος βύθισης του τουρκικού και ελληνικού σκάφους που συγκρούστηκαν σήμερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείου Μεταφορών το οποίο αναφέρει ότι το τουρκικό πλοίο χρησιμοποιούσε το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσής του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο ατύχημα δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας και πως υπήρξαν μικρές ζημιές και στα δύο πλοία. Προστίθεται ότι μετά τη σύγκρουση το τουρκικό πλοίο συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση την Τουρκία.

«Στις 4 Μαΐου 2018 ώρα 4.08 εμπορικό πλοίο 73 μέτρων με τουρκική σημαία και την ονομασία ΚΑΡΜΑΤΕ και φορτίο 2,150 τόνους τσιμέντο, ενώ πήγαινε από την Σμύρνη στην Ραιδεστό χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατά τη διάρκεια της πορείας του συγκρούστηκε με το ελληνικής σημαίας 54.8 μέτρων πλοίο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μυτιλήνης».

(Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη)

Εκπρόσωπος εταιρείας τουρκικού πλοίου: Δεν έγινε εσκεμμένα η σύγκρουση

Δεν έγινε εσκεμμένα η σύγκρουση στο Αιγαίο, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας του τουρκικού πλοίου που μίλησε στην τουρκική έκδοση του Euronews.

O ένας εκ των συνεταίρων της εταιρείας “IstKum Denizcilik”, Ομέρ Κουρού, διέψευσε ότι το επεισόδιο έγινε εσκεμμένα. «Εμείς είμαστε μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για το εμπόριο. Να μην σκέφτεται κανείς κάτι άλλο», ανέφερε.

(Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη)

ΓΕΝ: «Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας» η σύγκρουση

Το ΓΕΝ σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα «εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων» και πως «δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε μόλυνση του περιβάλλοντος». Ακόμη, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top