Βίντεο ντοκουμέντο πριν και μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Οι κινήσεις των Τούρκων μια ανάσα από τις βραχονησίδες

Στο βίντεο που έχουν δημοσιοεύσει τουρκικά μέσα φαίνεται η θέση που έχει πάρει το Umut το σκάφος με τον αριθμό 703. Οι εικόνες είναι πριν το επεισόδιο με τους Τούρκους να βρίσκονται μόλις μια ανάσα από τις βραχονησίδες.

Μπορεί πρόσκαιρα να αποκλιμακώνεται η ένταση που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, με την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή, ωστόσο το ενδεχόμενο ενός νέου θερμού επεισοδίου στην περιοχή δεν αποκλείεται.

Ηρεμία στα Ίμια – Αποχώρησαν τα τουρκικά σκάφη, στο σημείο δύο σκάφη του Λιμενικού

Για πρώτη φορά με επίσημη ανακοίνωσή τους οι Τούρκοι τονίζουν ότι τα Ίμια είναι δικά τους προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις τους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών «προχώρησε σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων».

Στο βίντεο από το kalymnosnews βλέπετε εικόνες μετά το περιστατικό. Το Umut βρίσκεται πιο μακρυά, στις τουρκικές ακτές, ενώ στην περιοχή διακρίνεται ελληνικό σκάφος που παρακολουθεί διακριτικά. Δύο άλλα τουρκικά σκάφη, μικρότερα σε μέγεθος έχουν λάβει θέσεις το ένα βόρεια και το άλλο νότια των βραχονησίδων Ίμια.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από εκεί και πέρα όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους, ότι η Άγκυρα είπε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν προς Ερντογάν για το περιστατικό στα Ίμια

Προκλήσεις στα Ίμια: Τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ζητά η ΝΔ

Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παραλήρημά του βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Απειλές Ερντογάν μετά το σοβαρό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια: «Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο»

Το χρονικό του επεισοδίου

Το ελληνικό σκάφος του λιμενικού βρίσκεται στο σημείο για περιπολία, είναι όμως σε ακινησία και έχει 27 άτομα πλήρωμα.

Το τουρκικό σκάφος είναι στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090) βρισκόταν απέναντι στα τουρκικά.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το επεισόδιο στα Ίμια με την τουρκική ακταιωρό

Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινείται έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικό σκάφους το οποίο είναι μικρότερο (58 μέτρα μήκος).

 

Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια: Έντονο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top