Απειλές Ερντογάν μετά το σοβαρό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια: «Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο»

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια» / Νέα ενημέρωση 13:35

Τέλος δεν έχουν οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. Μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό η οποία εμβόλισε σκάφος του λιμενικού στα Ίμια, ο Ερντογάν εξαπολύει ξεκάθαρες απειλές προς την Ελλάδα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα! Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού στα Ίμια

 

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες.Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ερντογάν για Ίμια: Όσο δεν σταματούν τα ελληνικά σκάφη να πηγαινοέρχονται ο στρατός μας κάνει το καθήκον του

 

Στα ελληνικά σκάφη επιρρίπτει ευθύνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το επεισόδιο χθες το βράδυ στα Ίμια λέγοντας πως όσο δεν σταματούν να πηγαινοέρχονται ο τουρκικός στρατός κάνει το καθήκον του, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έγιναν έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφων μετά την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Οι Έλληνες χθες αργά το βράδυ πάλι εξέπληξαν στα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη πηγαινοέρχονταν στα Ίμια. Εμείς από την αρχή είπαμε στην ελληνική πλευρά "μην τα κάνετε αυτά, μην μας προκαλείτε προβλήματα, ας αφήσουμε και τις παρενοχλήσεις στον αέρα, και στη θάλασσα το ίδιο". Ασφαλώς ενόσω δεν σταματούν ο στρατός μας κάνει το καθήκον του. Χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα τελείωσε η δουλειά», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Ό,τι είναι για εμάς το Αφρίν είναι το Αιγαίο και η Κύπρος»

 

«Συνιστούμε στις ξένες εταιρείες που κάνουν δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται εργαλείο της σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και τη δύναμή τους εμπιστεύομενες την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η δική τους παλληκαριά είναι μέχρι να δουν τον στρατό μας, τα πλοία μας, τα αεροσκάφη μας. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι αυτή η δουλειά δεν γίνεται μυστικά με τράβηγμα φωτογραφιών βράχων από μακριά, με συμφωνίες που δεν έχουν καμιά ισχύ και με μεταφορά γεωτρυπάνων στην περιοχή», ανέφερε. 

 

«Με αρμοδιότητα επέμβασης ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο»

 

Με αρμοδιότητα να κάνουν επέμβαση αν χρειαστεί βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Τα πολεμικά μας πλοία, οι αεροπορικές δυνάμεις μας και οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας μας ακολουθούν στενά αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις στην περιοχή με αρμοδιότητα να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος. 

 

Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν φάει οθωμανικό χαστούκι»

 

«Αυτοί που λένε "αν μας χτυπήσουν θα απαντήσουμε" είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν φάει καθόλου οθωμανικό χαστούκι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δίνουν γύρω στα 550 εκατομμύρια δολάρια οικονομική στήριξη στους μαχητές Κούρδους της Συρίας για να «πολεμήσουν δήθεν το Ισλαμικό Κράτος».

«Εσείς πόσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους εξολοθρεύσατε; Εσείς που έχετε μεταφέρει το Ισλαμικό Κράτος; Εμείς γνωρίζουμε έναν έναν ποιος είναι με ποιον στην περιοχή. Πλέον κανένας δεν έχει δικαιώμα να χρησιμοποιεί το Ισλαμικο Κράτος ως δικαιολογία. Όλοι σήμερα κινούνται μαζί με το Ισλαμικό Κράτος. Πλέον έχει τελειώσει το θέατρο Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Αυτοί που λένε ότι αν μας χτυπήσουν θα απαντήσουμε σκληρά είναι φανερό πως ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν φάει οθωμανικό χαστούκι», ανέφερε. 

Το χρονικό του επεισοδίου

 

Σκηνικό πολέμου έστησαν τα ξημερώματα στα Ίμια οι Τούρκοι, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα. Το σκάφος του λιμενικού ήταν ακίνητο στην περιοχή των Ιμίων και παρακολουθούσε χωρίς να προκαλέσει τους Τούρκους, όταν ξαφνικά το εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός.

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Όλη νύχτα ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο ανατολικά της Ρόδου, όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση, με την ελληνική αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, παρά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top