Clue Story: "Διαδραστική" ανάγνωση μέσω μιας εφαρμογής - Ιδανική και για όσους δε διαβάζουν βιβλία

Ο εμπνευστής και δημιουργός Πάρις Περάκης περιγράφει την ιδέα του star.gr

Τα βιβλία μάς ταξιδεύουν, μάς κρατούν συντροφιά και σίγουρα διευρύνουν τους ορίζοντες, τον νου, τη σκέψη και τη φαντασία μας. Γι΄αυτούς όμως που δεν διαβάζουν, υπάρχει μια εφαρμογή -το «Clue Story»-, η οποία προσφέρει μια πρωτότυπη αίσθηση "διαδραστικής" ανάγνωσης και δίνει στο διάβασμα… μια ευχάριστη χροιά! Ο εμπνευστής της ιδέας, Πάρις Περάκης δημιούργησε μια start-up επιχείρηση που κάνει θραύση και παράλληλα, δίνει ένα έναυσμα σε κάποιον που δε διαβάζει βιβλία, να δει την ανάγνωση με "άλλο μάτι"! 

Τι είναι τo Clue Story

Στην ουσία είναι μυθιστόρημα, στο οποίο παίρνεις το ρόλο του ήρωα και συμμετέχεις στην εξέλιξή του. Κατά την αφήγηση, ο πρωταγωνιστής της περιπέτειας έρχεται αντιμέτωπος με γρίφους και αινιγματικά γεγονότα, τα οποία πρέπει να προσπεράσει για να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό του στόχο.

«Η εφαρμογή πηγαίνει τη διαδραστικότητα της ιστορίας ένα βήμα παραπέρα. Ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία με την ανάλογη μουσική υπόκρουση και οι γρίφοι προβάλλονται σε μορφή βίντεο. Κατόπιν, ο χρήστης μεταφέρεται στην οθόνη απάντησης, όπου πρέπει να απαντήσει σαν να είναι ο πρωταγωνιστής. Αν απαντήσει λανθασμένα, υπάρχουν διαθέσιμες τρεις βοήθειες που θα του δώσουν στοιχεία για να απαντήσει σωστά» εξηγεί ο εμπνευστής και δημιουργός της startup, Πάρις Περάκης.

Η εφαρμογή (όπως και το Clue Story 1) έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν μέσω της AMAZON ως βιβλίο και e-book, αλλά και ως εφαρμογή στα stores 135 χωρών!

Yπάρχουν και βιβλία!

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις ολοκληρωμένες αυτοτελείς ιστορίες σε βιβλία, ενώ μια εξ' αυτών έχει μετατραπεί σε εφαρμογή για κινητές συσκευές Ios και Android.

«Το βιβλίο "Clue Story 1" το έγραψα με σκοπό να το εξελίξω σε διαδραστική εφαρμογή. Πρόκειται για μια συμβολική ιστορία εξιχνίασης μιας απαγωγής με κλασσικούς, μέτριας δυσκολίας γρίφους και αινίγματα.  Ο σκοπός ήταν να κατασκευάσω ένα μυθιστόρημα-παιχνίδι γρίφων το οποίο θα είναι ευχάριστο ακόμα και στο κοινό που δεν συνηθίζει να διαβάζει βιβλία. Αν κρίνω από τα σχόλια των αναγνωστών και των χρηστών της εφαρμογής, μάλλον πέτυχα τον στόχο μου» λέει στο star.gr o Πάρις Περάκης.

Το "Clue Story 2" περιγράφει την περιπέτεια ενός ψυχαναγκαστικού καθηγητή μουσικής και ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του Αυτισμού. Καλεί τον αναγνώστη να "Σκεφτεί με τα μάτια τους" και να λύσει γρίφους με τη χρήση των εικόνων, των μαθηματικών και της μουσικής.

Το "Clue Story 3" έχει τη μορφή κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Εξιστορεί τρία πραγματικά γεγονότα, τρία άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα τα οποία εμπλουτίζει με πρωτότυπους γρίφους φαντασίας και λογικής.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Η ιδέα του Πάρη Περάκη ξεκίνησε εντελώς τυχαία πριν τέσσερα χρόνια, όταν σε ένα σεμινάριο σχετικό με την κατασκευή ιστοσελίδων, είχε ως εργασία να δημιουργήσει συνεχόμενες σελίδες που θα ανοίγουν με κωδικό πρόσβασης. «Έτσι έφτιαξα μια ιστορία στην πρώτη σελίδα, η οποία κατέληγε σε έναν γρίφο. Η λύση του γρίφου έδινε τον κωδικό πρόσβασης για την επόμενη σελίδα, στην οποία υπήρχε η συνέχεια της ιστορίας. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το “Clue Story 1”» εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος έχει σπουδές στον οικονομικό-μαθηματικό κλάδο και μέχρι πρότινος εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα.

Δημιουργική απασχόληση και για τα παιδιά… αλλά και για όλη την οικογένεια

Τα παιδιά σήμερα λατρεύουν την τεχνολογία και να αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο στο tablet. Το Clue Story μήπως είναι μια καλή λύση για τους γονείς ώστε αυτά να απασχολούνται δημιουργικά;

«Θα πρότεινα στους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά προς τα βιβλία και όχι προς την εύκολη λύση. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Εντούτοις, αν είναι να σπαταλήσει τον δημιουργικό του χρόνο σε ένα tablet, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο "παιχνίδι" για ένα παιδί, από μια εφαρμογή που θα ακονίσει το μυαλό του και κυρίως θα κάνει το διάβασμα βιβλίων απολαυστικότερο» υπογραμμίζει ο Πάρις Περάκης και επισημαίνει:

«Κάποιοι γρίφοι είναι εύκολοι και κάποιοι άλλοι είναι αρκετά δύσκολοι για ένα παιδί κάτω των 15 ετών. Μια τέλεια ιδέα θα ήταν η συνεργασία του παιδιού με τους γονείς ή με τα μεγαλύτερα αδέρφια, στην επίλυση των δύσκολων γρίφων».

Ο δημιουργός των Clue Stories αποκάλυψε στο star.gr ότι ετοιμάζει ένα κόμικ για παιδιά, -ένα ταξίδι στο διάστημα-, το οποίο εκτός από διδακτικός θα είναι και διαδραστικό όπως τα υπόλοιπα "Clue Story".

Αν και ο εμπνευστής της ιδέας δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να συνεχίσει να μετατρέπει τις ιστορίες του σε εφαρμογές, παρόλο που οι αναγνώστες τον προτρέπουν να το κάνει, εξομολογείται πως ο βαθύτερος σκοπός του «είναι να στρέψω τους επίδοξους λύτες προς τα βιβλία, διότι μόνο αυτά μπορούν να κρατήσουν τη φαντασία σε εγρήγορση».

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top