Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κω - Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στο νησί - Πρώτη ανάρτηση: 10:55

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κω.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις 10:42 το πρωί σε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων και τα τουρκικά παράλια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. 

To star.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωφυσικής, Κ. Παπαζάχο, ο οποίος σημείωσε ότι το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού εντοπίστηκε στο ανατολικό άκρο του ρήγματος που έδωσε το  μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Κως, προς την πλευρά της Τουρκίας. 

(Ο Κ. Παπαζάχος)

"Αυτό δείχνει ότι προς την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μια επιμονή στη σεισμική δραστηριότητα. Κάποιο κομμάτι προφανώς δεν είχε σπάσει και έσπασε με τους μετασεισμούς", είπε ο κ. Παπαζάχος. 

Τόνισε ότι προς το παρόν η μετασεισμική ακολουθία χαρακτηρίζεται φυσιολογική, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει μια επιμονή τις τελευταίες μέρες και για το λόγο αυτό οι σεισμολόγοι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο. 

"Το θετικό είναι ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι ανατολικά, οπότε απομακρύνεται από την Κω, οπότε και στο χειρότερο σενάριο που θα έχουμε έναν ακόμα πιο μεγάλο μετασεισμό είναι πολύ μακριά από το νησί, στα 40 χλμ. απόσταση. Αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί η εξέλιξη του φαινομένου, αλλά αν επιμείνει πολύ στο συγκεκριμένο σημείο, ίσως αλλάξει η εκτίμηση. Επαναλαμβάνω όμως ότι ακόμα και στη πιο δυσμενέστερη εξέλιξη το θετικό είναι ότι η δραστηριότητα απομακρύνεται από την Κω", κατέληξε. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετασεισμό που έχει καταγραφεί μετά από την ημέρα εκείνη στην περιοχή.

Στις 04:46 μάλιστα το πρωί είχε προηγηθεί και άλλος σεισμός 4,3 Ρίχτερ. 

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top