Μεγάλες οι καταστροφές σε ιστορικά μνημεία της Κω από το σεισμό – Λαβώθηκαν ο Ι.Ν του Αγίου Νικολάου και το Τζαμί

Μεγάλη η ιστορική τους αξία

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί ιστορικά μνημεία στο κέντρο της Κω και κτίρια που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30.

Δύο από αυτά εξαιρετικής ιστορικής σημασίας, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, το ιερό του οποίου κατέρρευσε από τα Ρίχτερ και το τέμενος Defterdar που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω στην πλατεία Ελευθερίας.

 

 

 

Ζημιές σημειώθηκαν επίσης και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ξεκίνησε το 1857 και τελείωσε το 1862 και η αποπεράτωσή του στοίχισε περίπου 400.000 γρόσια, με τους Κόες να πουλούν πολλά ακίνητα για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Στο σεισμό μάλιστα του 1933 η εκκλησία υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες με αποτέλεσμα το 1934 να κατεδαφιστεί από τους Ιταλούς.

Οι εργασίες για την κατεδάφισή του ανατέθηκαν στην ιταλική εταιρεία Sardelli, η οποία επιδίωξε να διασώσει το μαρμάρινο τέμπλο, το μαρμάρινο δεσποτικό θρόνο και τις τετράγωνες μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου και να στερεώσει επιτόπου τις 8 μαρμαροκολόνες.

Η νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου ανοικοδομήθηκε ανάμεσα στα έτη 1937 και 1939. Ο Ιταλός τετράρχης Cesare Maria De Vecchi, Διοικητής της Δωδεκανήσου υπό ιταλικής κατοχής, δεν επέτρεπε την οικοδόμηση νέου ναού.

Τη στιγμή που για πολλοστή φορά αρνούνταν στους εκπροσώπους των Κώων την άδεια, ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τα ιταλικά υδροπλάνα που βρίσκονταν στη θάλασσα κοντά στο ναό, οπότε και πείστηκε ότι ήταν θέλημα Θεού να ανεγερθεί ο νέος ναός. Η δαπάνη του έφτασε τις 350.000 λιρέτες κι έτσι οι Κώοι και ιδιαίτερα οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου είδαν και πάλι ανοικοδομημένο "εκ βάθρων" το μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό τους Ναό.

Όσον αφορά στο τέμενος Defterdar που βρίσκεται στην παλτεία Ελευθερίας πήρε το όνομά του από τον υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi, ο οποίος διέταξε την οικοδόμησή του το 1780.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top