ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ: Οι Έλληνες κινδυνεύουν, οι τουρίστες φεύγουν και τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μένουν! Συνεχίζει την ΑΠΕΡΓΙΑ η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνάντηση σε καλό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανεξετάσουν τη στάση της Ομοσπονδίας.

Με απλά λόγια, τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους και στους κάδους, ελλοχεύοντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η δυσοσμία θα εξακολουθεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη και η τραγική κατάσταση θα μας ρεζιλεύει παγκοσμίως, διώχνοντας τους τουρίστες που τόσο έχουμε ανάγκη.

"Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ"

«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις .Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη για να περάσει η πρόταση μας», είπε μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν.Τράκας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις. Ο ίδιος είπε μάλιστα πως θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν τη χώρα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η ΝΔ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

«Η απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι μια λάθος απόφαση, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης στον Alpha, επιρρίπτοντας ευθύνες για την παράταση των κινητοποιήσεων στη ΝΔ.

«Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι παρόλο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία η οποία δρομολογεί μέσω ΑΣΕΠ μέσω ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, ταυτόχρονα εξασφαλίζει για το μεσοδιάστημα την απασχόληση των εργαζομένων συμβασιούχων, παρόλα αυτά, με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση . Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΝΔ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

Απάντηση μέσω twitter έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, στην κριτική που της άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υπερψήφισε την διακοπή των κινητοποιήσεων  και ψήφισε λευκό.   

«Η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της», έγραψε ο κ.Κικίλιας.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν την συμμετοχή ιδιώτη στην αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr. Μάλιστα μπήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κάνοντας κατάληψη και διακόπτοντας την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που θα εξέταζε την εισήγηση για τη συμμετοχή ιδιώτη στην αποκομιδή σκουπιδιών από τους δρόμους της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα να δώσει σε ιδιώτες την καθαριότητα της πόλης, σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι του Δήμου.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο μεταξύ, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, όπως είπε, συγκεκριμένων ανθρώπων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Ο ίδιος προέβλεψε, ότι και η νέα τροπολογία θα δημιουργήσει εμπλοκή και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα είναι θετικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» για μια ακόμα φορά στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, για να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα.

Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για ρουσφετολογικές πελατειακές λογικές που είναι ίδιες με των προηγούμενων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός.

Έντονα επικριτική, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, όσο και στην αυταρχική λογική, όπως είπε, με την οποία νομοθετεί, ήταν και η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να φέρνει στη Βουλή νόμους αντισυνταγματικούς.

Ακολουθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top