Τραγωδία σημειώθηκε έξω από την Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Άδενδρο από τον εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν τις δέκα το βράδυ.

O μέχρι τώρα απολογισμός του εκτροχιασμού της υπ' αριθμόν 58 επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity του ΟΣΕ είναι δύο  νεκροί και 8 τραυματίες (εκ των οποίων οι τέσερις,  μεταξύ τους και ο μηχανοδηγός, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αν και η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις πρώτες πρωινές ώρες έκανε λόγο για ... τέσσερις νεκρούς! Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμη τέσσερα άτομα που τραυματίσθηκαν ελαφρά, αλλά μετά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν δεν χειάσθηκε να νοσηλευθούν.        

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κινητήριο βαγόνι της αμαξοστοιχίας έπεσε σε παρακείμενο σπίτι (που στο παρελθόν εχρησιμοποιείτο σαν αποθήκη του ΟΣΕ) που βρίσκεται δίπλα στις γραμμές και το... διαπέρασε! Ευτυχώς, όπως διαπιστώθηκε, την ώρα της πρόσκρουσης δεν υπήρχαν ένοικοι στο σπίτι.      

Στο σημείο συνεχίσθηκαν μέχρι νωρίς το πρωί οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Μάλιστα, με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη αναχώρησαν αμέσως από την Αθήνα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει.

Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ, ύπο άγνωστες συνθήκες, φαίνεται ότι εκτροχιάστηκαν και τα πέντε βαγόνια, με τη μηχανή της αμαξοστοιχίας να προσκρούει σε κτίσμα του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και εκμισθωνόταν σε ζευγάρι αλλοδαπών.

Το ζευγάρι πρόλαβε να εγκαταλείψει το κτίσμα γρήγορα. 


 

Στο σημείο έσπευσαν από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η πυροσβεστική ερεύνησε εξωνυχιστικά τα βαγόνα για το ενδεχόμενο να υπήρχαν εγκλωβισμένοι επιβάτες.Oι τραυματίες διακομίσθηκαν  στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου 

Η αμαξοστοιχία είχε ξεκινήσει στις 4.16 μ.μ. του Σαββάτου από την Αθήνα και το βράδυ επρόκειτο να φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

 

Η ανακοίνωση της ΟΣΕ
 
 

Σε ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί η ΟΣΕ αναφέρει:

«Χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Επίσης άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, μετά από εντολή του Υπουργού κυρίου Χρ. Σπίρτζη, μεταβαίνουν επιτόπου στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν δυο νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες, ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

 
 
 
 


 

Tags: