Συναγερμός σήμανε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγισσε το Φαρμακονήσι και πραγματοποίησε βολές

Στο σημείο βρέθηκε κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούσε από κοντά το τουρκικό σκάφος.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, χθες η τουρκική πλευρά είχε βγάλει μια οδηγία που δέσμευε μια περιοχή στο βορειοανατολικό Αιγαίο για την πραγματοποίηση άσκησης. 

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε δική του οδηγία που ανέφερε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της Άγκυρας να αποφασίσει για να κόψουν το Αιγαίο στα δύο και να κάνει την άσκηση, παρ' όλ' αυτά, στις 07:00 το πρωί το περιπολικό του πολεμικού ναυτικού "Κουσάντασι" έπλευσε ανατολικά από το Φαρμακινήσι, παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα, πραγματοποίησε βολές στο θαλάσσιο χώρο και στη συνέχεια αποχώρησε. 

Πρόκειται για πρωτοφανή κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αποδεινύει για μια ακόμα φορά ότι δεν ακολουθεί κανόνες. 

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος βρίσκεται στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφάλειας που πραγματοποιείται εκεί και στην οποία συμμετέχουν τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μ. Γιλντιρίμ, όσο και ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει:

"Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.  

Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών.

Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής". 

Tags: