Κατάσκοπος ή Facebookάκιας ο Τούρκος συνταξιούχος; ΥΠΟΠΤΟ το πράσινο διαβατήριο που βρέθηκε επάνω του

Με απόφαση της εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος και σε μια εβδομάδα θα εμφανιστεί και πάλι για να δώσει εξηγήσεις!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, ένας Tούρκος  ναυτικός συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για κατασκοπεία. Σύμφωνα με το Λιμενικό, έγινε αντιληπτός από περιπολία του πολεμικού Ναυτικού την ώρα που φωτογράφιζε το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν το περιστατικό  με την κρίση στα Ίμια.

Αναλυτικότερα…

Μια υπόθεση κατασκοπείας βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη τα ξημερώματα με την σύλληψη ενός Τούρκου, μέλος πληρώματος ενός  φορτηγού πλοίου, ο οποίος φωτογράφιζε μουλωχτά τις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού στην Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, το υπό τουρκική σημαία πλοίο "MAKBULE ANA" ξεκίνησε από το λιμάνι της Νικομήδειας με 3600 τόνους φύλλα αλουμινίου για το λιμάνι της Ελευσίνας. Ο δίαυλος της Σαλαμίνας ελέγχεται από το πολεμικό Ναυτικό. Όλα τα πλοία ενημερώνουν για την διέλευσή τους την ειδική υπηρεσία του ναυστάθμου, ώστε να λάβουν άδεια διάπλου. Το τουρκικό πλοίο έφτασε στο Πέραμα και από εκεί συνέχισε για το λιμάνι της  Ελευσίνας. Δεν υπάρχει ναυτικός που να μην γνωρίζει ότι ο δίαυλος της Σαλαμίνας είναι στρατιωτική περιοχή.

Ωστόσο, ο Τούρκος  προκλητικά παραδέχθηκε ότι  έβγαζε  φωτογραφίες.... πολεμικά σκάφη και εγκαταστάσεις!

«Ήθελε να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες αυτές για το Facebook ! Ήρθε ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής. Μας μίλησε από τον ασύρματο και μετά μας πλεύρισε. Συνέλαβαν τον αρχιμηχανικό. Είδαν το τηλέφωνο του. Βρήκαν τρία βίντεο που δεν άνοιγαν. Τον πήραν στα γραφεία, ενώ μου είπαν ότι θα τον κρατήσουν 2 ώρες, τον κράτησαν μια μέρα», είπε από την πλευρά του ο Αχμέτ Τουρκ, καπετάνιος του φορτηγού πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατοχή του Τούρκου αρχιμηχανικού βρέθηκε... πράσινο διαβατήριο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ;

Είναι διαβατήρια που επιτρέπουν στους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν την έκδοση βίζας, στις χώρες που πρόκειται να επισκεφτούν. Συνήθως παραχωρούνται σε ανώτερους υπαλλήλους του τουρκικού κράτους και σε μέλη των οικογενειών τους. Το πλέον ανησυχητικό  των  "πράσινων τουρκικών διαβατηρίων" είναι το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών  καταλήγουν  σε άτομα που διασυνδέονται με την τουρκική μαφία, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την κατασκοπεία και το λαθρεμπόριο όπλων.

Το θέμα ανέδειξαν με εκτενή δημοσιεύματα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η ιστοσελίδα Τime Τurk  αναφέρει ότι ο επικεφαλής του φορτηγού πλοίου Makbule Ana, συνελήφθη γιατί φωτογράφιζε το λιμάνι της Ελευσίνας, όπου μπήκε για να ξεφορτώσει το φορτίο του, ενώ η Milliyet έχει τίτλο  "Μετά την κρίση στα Ίμια, η κρίση της φωτογραφίας".

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Δεμερτζής «ο Τζενγκίζ Ουουγκούρ, έχει μεγάλη θητεία στις τάξεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Είναι συνταξιούχος, και το θέμα έχει θορυβήσει πολύ τις τουρκικές αρχές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει στην Αθήνα δικηγόρο και μεταφραστή. Το κινητό του συνταξιούχου βρίσκεται στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, προκειμένου να ελεγχθούν τα βίντεο που ενδεχομένως να πρόλαβε και να έσβησε».

Όπως είπε ο Λάμπρος Δεμερτζής, ο Τούρκος συνταξιούχος με απόφαση της εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος και σε μια εβδομάδα θα εμφανιστεί και πάλι για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top