Λάρισα:Το ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ βίντεο στο Facebook γονιού - H αντίδραση της διευθύντριας του δημοτικού στο star.gr

Το παραλήρημα του προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού Λάρισας για τα προσφυγόπουλα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας, στο κέντρο της οποίας βρίσκονται αθώες ψυχές, παιδιά που επιζητούν να ζήσουν λίγες στιγμές κανονικής ζωής μέσα στην τρικυμία που βιώνουν τους τελευταίους μήνες.

Τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε στο 26 Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, όπου η διευθύντρια κατήγγειλε τον πρόεδρο του Συλλόγου ότι μέσω του Facebook σπέρνει το ρατσιστικό μίσος ανάμεσα σε άλλους γονείς και μαθητές.

Το star.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του σχολείου, κυρία Κατερίνα Σταγιάννη, η οποία περιέγραψε ακριβώς τι έχει συμβεί.

«Έχω βάσιμα στοιχεία, ότι ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας ανήρτησε σε σελίδα που είχε δημιουργήσει στο Facebook ένα βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου με το οποίο καλούσε γονείς και μαθητές να ενημερώνονται από αυτή τη σελίδα σε ό,τι αφορά στο θέμα των προσφυγόπουλων», είπε η κυρία Σταγιάννη.

Η ίδια μάλιστα είδε το συγκεκριμένο βίντεο και όπως είπε στο star.gr σε αυτό παρουσιάζονταν προσφυγόπουλα που τα υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκαλιές στη Γερμανία και μετά τα ίδια αυτά παιδιά ασκούσαν bullying στους Γερμανούς μαθητές, προειδοποιώντας ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο δικό τους σχολείο.

«Το ευτύχημα είναι ότι μετά από την καταγγελία μου το συγκεκριμένο βίντεο κατέβηκε. Παρ’ όλ’ αυτά, υπήρξαν και κάποιοι που επικρότησαν την ανάρτηση αυτή. Αυτά συμβαίνουν», είπε η διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και συνέχισε:

«Ας μην αδικήσουμε όμως τους γονείς. Οι γονείς εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις, όταν δεν τους έχει επιτραπεί μέχρι τώρα η ενημέρωση. Την ενημέρωση την απέτρεψε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε η περιφερειακή διευθύντρια. Αύριο το μεσημέρι δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε τους γονείς».

Όπως τόνισε μάλιστα «εγώ σε όλους τους τόνους έχω πει ότι θα φροντίσω, και έχω φροντίσει να διασφαλίσω συνθήκες άριστες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, τόσο του πρωινού, όσο και του απογευματινού».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτό που βγαίνει προς τα έξω και δεν τιμά τον σύλλογο του 26ου αγγίζει λίγα άτομα, ενώ επεσήμανε ότι όσα εκφράζονται είναι φοβίες προς το άγνωστο, που όμως μπορούν να καθησυχαστούν.

«Αυτές οι φωνές, από τη στιγμή που οι γονείς θα έχουν τη διάθεση να ακούσουν τις απαντήσεις που θέλουν είναι σίγουρο ότι θα σιγήσουν», είπε η κυρία Σταγιάννη και υπογράμμισε ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, όσο και τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν καμία αντίρρηση να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.

«Έχω έναν εξαιρετικό σύλλογο διδασκόντων και μαθητές με καρδιά μάλαμα. Πιστεύουμε όλοι ότι από τη στιγμή που υπάρχουν πρόσφυγες στην πατρίδα μας και στην πόλη μας το να έρθουν στο σχολείο μας είναι ευλογία. Μόνο να πάρουμε έχουμε από αυτή τη διαδικασία», είπε.

Η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Το star.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, παρ’ όλ’ αυτά στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook έχει αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση, η οποία έχει δεχθεί αρκετά επικριτικά σχόλια:

«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Οι περισσότεροι ίσως έχετε ενημερωθεί για τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Ήδη, άτομα που σχεδόν μόνιμα διατείνονται ότι εκπροσωπούν κάποιους συλλόγους, έχουν δημοσιεύσει στα ΜΜΕ μία σειρά άρθρων με γενικό τίτλο: "Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλωσορίζουν με ανοιχτή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Λάρισας". Στον αντίποδα, ο σύλλογός μας (μαζί με πάρα πολλούς άλλους), ο οποίος με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες πήρε αποφάσεις σχετικά με το εάν επιθυμεί την φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Μία απόφαση αρνητική, με συντριπτική πλειοψηφία (94%), μετά από πολύ μεγάλη συμμετοχή των γονέων σε μυστική ψηφοφορία.

Έρχονται λοιπόν όλοι αυτοί που δεν ανήκουν στο σχολείο μας, μας προσβάλουν χαρακτηρίζοντάς μας ρατσιστές και ακραίους, και εξ ονόματός μας αναλαμβάνουν δράση. Αυτοί που στην ουσία λειτουργούν αντιδημοκρατικά, διότι μονίμως εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις ή στην καλύτερη περίπτωση τις απόψεις μικρών ομάδων, αγνοώντας συστηματικά τις δημοκρατικές διαδικασίες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για επαγγελματίες προέδρους συλλόγων και οργανώσεων, οι οποίοι χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση βγαίνουν και μιλάνε εξ ονόματος του λαού.

Αλήθεια, πως άραγε η Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών Λάρισας δημοσιοποιεί άρθρο με την παραπλανητική ετικέτα του συγκεκριμένου συλλόγου; Γιατί δεν λέει στους πολίτες πως ότι δημοσιοποιεί εκφράζει μόνο την ίδια (ή και ποιους άλλους), δεδομένου ότι ουδέποτε κληθήκαμε σε συνεδρίαση του εν λόγω συλλόγου, αν και μέλη του, για να αποφασίσουμε σχετικά (!)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για εμάς το άρθρο που δημοσίευσε η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Σταγιάννη, με τίτλο: «Σοβαρή καταγγελία της Διεύθυνσης του 26ου Δημοτικού Λάρισας: Δυναμιτίζει το θετικό κλίμα για την υποδοχή προσφυγόπουλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων". Ήδη το έχουμε ανεβάσει στην σελίδα μας για να το διαβάσετε.

Ένα άρθρο που επιβεβαιώνει όλα όσα δημοσιοποιήσαμε με τις ενημερωτικές επιστολές μας. Ένα άρθρο που την καθιστά υπόλογη απέναντι στους γονείς του σχολείου μας, γιατί στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου μας, στην οποία τοποθετήθηκε ως πολίτης και όχι ως Διευθύντρια του σχολείου μας (!), ανέφερε πως δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα. Από τα αναφερόμενα στο εν λόγω άρθρο της αποδεικνύεται πως όχι μόνο γνώριζε, αλλά αντίθετα είχε αγωνία πότε τελικά θα έρθει η ώρα της έλευσης των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Βέβαια, για ακόμη μία φορά, συνειδητά, μπερδεύει τους έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες με την τωρινή κατάσταση, στοχεύοντας εμφανώς σε γενικότητες, και επαληθεύοντας το ρητό: «Εχθρός της αλήθειας είναι οι γενικότητες».

Η ίδια, ξεχνά (ότι δεν είναι εκλεγμένο μέλος κάποιου συλλόγου ή οργάνωσης, αλλά διορισμένη δημόσιος λειτουργός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μιλά στο εν λόγω άρθρο της στο όνομα των δασκάλων, μαθητών και γονέων (!) Είναι εκπρόσωπός τους και δεν το γνωρίζουμε; Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αντικείμενό της είναι η μόρφωση των παιδιών μας και για αυτήν πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα υπάρξει και ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης του έργου των δασκάλων μας, ώστε να ελευθερωθούν οι ίδιοι από τα εκάστοτε στεγανά του υπάρχοντος συστήματος, αλλά και να μάθουμε και εμείς οι γονείς ποιοι δάσκαλοι μορφώνουν τα παιδιά μας.

Για το θέμα του αποκλεισμού του συλλόγου μας από συνάντηση που έγινε στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση Λάρισας, καθώς και για τον έλεγχο που επιχειρεί η ίδια στον σύλλογό μας επικοινωνώντας με μέλη του, έχουμε προβεί σε αναφορά και συνεπώς δεν πρόκειται να μιλήσουμε μέχρι να μάθουμε το αποτέλεσμά της. Χαιρόμαστε για τα αντανακλαστικά του συλλόγου των δασκάλων Λάρισας, που άμεσα έσπευσαν να παράσχουν στήριξη στην κα Σταγιάννη, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και χωρίς να ενδιαφερθούν να πληροφορηθούν αντικειμενικά για αυτά.

Είμαστε χαρούμενοι που παρακολουθεί την σελίδα του συλλόγου μας στο facebook. Δεν είναι καμία κρυφή σελίδα, αντίθετα την έχουμε δημοσιοποιήσει σε όλους τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας και όχι μόνο. Όμως, θα περιμέναμε από την ίδια να επιτελούσε τον ρόλο της ως Διευθύντριας και εκπαιδευτικού του σχολείου μας, και να επικοινωνούσε μαζί μας ενημερώνοντας ποια είναι τα ρατσιστικά βίντεο ή κείμενα ώστε να επιληφθούμε άμεσα με την απομάκρυνσή τους. Αντί να πράξει κάτι τέτοιο, αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο της αορίστως σε ρατσιστικό βίντεο που υπάρχει στην σελίδα του συλλόγου μας με προφανή κατά την άποψή μας σκοπό να μας συκοφαντήσει και όχι να μας προστατεύσει. Είναι πάγια η θέση μας ενάντια στη λογοκρισία, δεν κατέχουμε το αλάθητο, και επιθυμούμε να ακούγονται όλες οι απόψεις, αρκεί να είναι σύννομες. Συνεπώς, έστω και τώρα, την παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσει, ώστε να το διαπιστώσουμε και εμείς.

Δεδομένου ότι η κα Σταγιάννη δεν εκπροσωπεί τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας, την καλούμε να σταματήσει να μιλά στο όνομα τους, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις του συλλόγου μας για το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας, διότι η συμπεριφορά της αυτή είναι άκρως αντιδημοκρατική και προσβλητική απέναντι στους γονείς και μέλη του συλλόγου μας. Εκτός και εάν δεν την ενδιαφέρουν οι αποφάσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών του σχολείου μας και σκοπεύει να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα με γονείς από άλλα σχολεία και με άτομα και οργανώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το σχολείο μας. Εάν οι ενέργειες αυτές δεν είναι ο ορισμός του ακραίου και αντιδημοκρατικού τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τα λεξικά της γλώσσας μας.

Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας, αλλά πρωτίστως οι δάσκαλοι των παιδιών μας και αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά, να αποφασίσουν να συμβουλευθούν κάποιο εγκεκριμένο λεξικό της ελληνικής γλώσσας ώστε να κατανοήσουν τις έννοιες, π.χ. του «ακραίου», του «αντιδημοκρατικού», του «φασιστικού», κα., ώστε να μην συνεχίζουν προσβάλλουν τους εαυτούς τους αλλά και τους πολίτες που εκπροσωπούν».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top